Külföld

A vegetáriánusok hasonlóan undorodnak a húsevéstől, mint a mindenevők a kannibalizmustól

A húst elutasító vegetáriánusok különböző okokból teszik ezt

Észrevette már, hogy a világ tele van különféle, potenciálisan fogyasztható dolgokkal, és mégis étrendünk ehhez képest rendkívül korlátozott?

A vegetáriánusok hasonlóan undorodnak a húsevéstől, mint a mindenevők a kannibalizmustól
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Például hajlamosak vagyunk elutasítani olyan dolgok fogyasztását, mint a papír és a kréta, mert nem tekintjük őket ételnek. Kerüljük a mérgező gombákat is, mert tudjuk, milyen veszélyt jelentenek, és sokan elutasítják az olyan ételeket, mint a kelbimbó vagy a citrom, mert nem szeretik az ízüket.

Ugyanakkor ha választani lehetne, a legtöbb ember elutasítaná az anyatej fogyasztását vagy olyan állatok húsának evését, mint a kutya vagy a macska (annak ellenére, amit néhány szenzációhajhász média állít).

A tudósok szerint ezek az elutasítások „nem megfelelő”, „veszélyes”, „ízléstelen” vagy „undorító” kategóriákba sorolhatók. Az elképzelés szerint ezek az elutasítások arra szolgálnak, hogy az emberek eligazodjanak az ételek sokaságával teli világban. Más szavakkal: arra, hogy kitalálják, mit jó enni, és mit kell kerülni egy potenciális élelmiszerforrásokkal teli környezetben.

Ugyanakkor más kutatók is észrevették, hogy ezek a visszautasítási kategóriák különböző élelmiszertípusokra vonatkoznak. Különösen az „undor” érzés az elsődleges oka az állati eredetű termékek elutasításának, míg a „visszatetszés” inkább a növényi eredetű élelmiszerekre jellemző – az emberek ízük, állaguk, illatuk stb. miatt utasítják el őket. Ezeket a megfigyeléseket először az 1980-as években tették, de azóta alig végeztek kutatásokat, amelyek megerősítenék ezeket. Ha azonban pontosak, akkor annak megértése, hogy az emberek miért utasítanak el bizonyos ételeket, utat nyithat ahhoz, hogy segítsünk nekik alkalmazkodni az új étrendhez, ha orvosi okokból beavatkozásra van szükség.

Ennek további vizsgálatára az angliai Exeteri Egyetem két kutatója megvizsgálta, hogy milyen pszichológiai mechanizmusok lépnek működésbe, amikor az emberek a zöldségekhez képest elutasítják a húst. Körülbelül 300 online résztvevőt toboroztak, akik többségében vegetáriánusok voltak (252-en utasították el a húst, 57-en pedig mindenevők voltak). A kutatók ezután 11 különböző anyag képeire adott válaszokat tesztelték a résztvevőknél, amelyek között ízletes húsok és általánosan nem kedvelt zöldségek, például olajbogyó, csírák, nyers padlizsán és cékla is szerepeltek.

A résztvevőknek ezután több kérdést tettek fel arról, hogy ezeknek az ételeknek a fogyasztása milyen érzést kelt bennük. A kérdések általában az undorhoz kapcsolódtak: „Még a legkisebb mennyiségben sem szeretném, ha ez az étel bármilyen formában szerepelne az étkezésemben, még akkor sem, ha nem érzem az ízét, illatát, textúráját, vagy nem látom”; „Nem szeretem ennek az ételnek az ízét, illatát vagy textúráját”. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy megkülönböztessék, mit éreznek az emberek, amikor elutasítanak különböző ételeket.

A húst fogyasztó résztvevőknek olyan képeket is mutattak, amelyek a legtöbb ember számára undorítóak. Ezek között volt emberi hús, kutyahús és ürülék.

Az eredmények 557 húselutasítást (legfeljebb három elutasítás 252 embertől) és 670 zöldségelutasítást (legfeljebb két elutasítás 309 résztvevőtől) mutattak. Amikor a résztvevők azt mondták, hogy nem ennének meg a tanulmányban szereplő anyagokat, kérdéseket tettek fel nekik, hogy megvizsgálják az elutasítás okait. A kutatók azt találták, hogy az emberek az ízük miatt utasították el a nem kedvelt zöldségeket, a húst pedig undor miatt.

„Ez a legmeggyőzőbb bizonyíték eddig arra, hogy a húst és a zöldségeket különböző alapvető folyamatok alapján utasítjuk el, ha visszataszítónak találjuk őket” – magyarázta Natalia Lawrence, az Exeteri Egyetem professzora egy nyilatkozatában, számol be az IFLScience.

„Nyilvánvaló, hogy ha az emberek undorítónak találják a húst, az segíthet nekik elkerülni annak fogyasztását, amely egészségügyi és környezeti előnyökkel jár. Más kutatásaink szerint ezek az undorérzetek akkor alakulhatnak ki, amikor az emberek szándékosan csökkentik vagy elkerülik a húsfogyasztást, például a Veganuary (húsmentes január kezdeményezés) során.”

Fontos megjegyezni, hogy Lawrence és kollégája, dr. Elisa Becker, a tanulmány vezető szerzője, aki jelenleg az Oxfordi Egyetemen dolgozik, azt találta, hogy a húsevők ugyanolyan undorral reagáltak olyan anyagok fogyasztására, mint a széklet, mint a vegetáriánusok a mások által fogyasztott húsokra, például a sült csirkére és a marhahúsra. Minden esetben ez eltért attól, ahogyan az emberek a zöldségekre reagáltak.

„Bár azt gondolhatjuk, hogy egyszerűen azért utasítunk el egy ételt, mert nem akarjuk megenni, mi kimutattuk, hogy ennek az elutasításnak egészen más az oka – és úgy véljük, hogy ez azért alakult ki, hogy megvédjen minket a húsban rejtőző kórokozóktól” – tette hozzá Becker.

Kapcsolódó írásaink