Külföld

Kanada tengeralattjárókkal védekezne

A Jeges-tenger 2050-re az Európa és Kelet-Ázsia közötti leghatékonyabb hajózási útvonallá válhat

Kanada lépéseket tesz tizenkét tengeralattjáró beszerzésére, hogy megerősítse partvidéke és az Északi-sarkvidék védelmét, az ügyben máris megkezdte a hivatalos eljárást a gyártókkal való találkozásra – közölte szerdán a védelmi minisztérium.

Kanada tengeralattjárókkal védekezne
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Kanada idén frissítette védelmi politikáját, amelynek középpontjában az Északi-sarkvidék védelme, valamint az Oroszország és Kína jelentette kihívások kezelése áll. A tengeralattjárók beszerzése kiemelten fontos lépés e stratégia megvalósításában – derült ki a védelmi tárca közleményéből.

Kanada a globális felmelegedésre hivatkozva úgy véli, hogy a Jeges-tenger 2050-re az Európa és Kelet-Ázsia közötti leghatékonyabb hajózási útvonallá válhat, ami felveti a tengeri biztonság megerősítésének szükségességét.

„A világ egyik leghosszabb partvonallal rendelkező országaként Kanadának új tengeralattjáró-flottára van szüksége” – fejtette ki Bill Blair védelmi miniszter a dokumentumban.

A gyártókkal való találkozót követően a minisztérium ősszel hivatalos információkérést tesz közzé a lehetséges ajánlattevők beszerzési, építési, szállítási és üzemeltetési képességeiről.

Kanadának jelenleg négy tengeralattjáróból álló flottája van, amely a tárca szerint egyre elavultabb, és fenntartása egyre drágább. Az új tengeralattjáró-flotta hagyományos meghajtású lesz, és képes lesz jég alatt is működni.

Ottawára az Egyesült Államok nyomást gyakorol, hogy növelje a védelmi kiadásait, és elérje a NATO-szövetségesek által elfogadott szintet, a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát.

A legfrissebb kanadai költségvetési tervekben a fegyveres erők számára további milliárdokat irányoztak elő, beleértve a tengeralattjáró-beszerzés költségeit is, hogy a kiadások 2030-ra a GDP 1,76 százalékára emelkedjenek a jelenlegi 1,4 százalékról.

Kapcsolódó írásaink