Külföld

Zelenszkij meneszti a miniszterelnököt?!

A kormányfő esetleges leváltása a Kijev és a Nyugat között a korrupcióellenes reformok miatt kialakult feszültségekkel is összefügghet

Smihal, aki hosszabb ideig tartotta meg pozícióját, mint bármelyik Majdan-puccs utáni miniszterelnök, állítólag kiesett Volodimir Zelenszkij kegyeiből – közölte az oroszhirek.hu.

Zelenszkij meneszti a miniszterelnököt?!
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bejelentése szerint Ukrajna idén már saját földgázból fedezi fűtési szükségleteit
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Zelenszkij „belefáradt… a kormányba és annak vezetőjébe” – jelentette a lap a kormányon és a közigazgatáson belüli forrásokra hivatkozva. Az ukrán elnök általában nem kedveli azokat az embereket, akik nem hozzák lázba, vagy akik személyes szinten nem tudják lenyűgözni – állították a források.

„Ha valaki az ukrán elnök csapatából elveszíti ezt az érzelmi kötődést hozzá, akkor ezt követően elveszíti a pozícióját is” – mondták a források a lapnak. A jelentés szerint Zelenszkij kapcsolata ahhoz hasonló, mint amilyen Valerij Zaluzsnij tábornokkal volt a katonai parancsnok februári elbocsátása előtt.

Az Ukrajinszkaja Pravda szerint Zelenszkijből és belső köréből haragot vált ki, hogy Ukrajna nyugati támogatói „folyamatosan akarnak valamit és követelnek valamit”.

Smihal aláírta a reformtervet, amely az ukrán korrupcióellenes szervek és az igazságszolgáltatási rendszer módosításait tartalmazta, ami a média szerint feldühítette Zelenszkijt és kormányát.

„Az a benyomás alakult ki, hogy Smihalt kirúghatják, csak azért, mert ezeket a követeléseket felül kell vizsgálni” – mondta az Ukrajinszkaja Pravdának Zelenszkij csapatának egy befolyásos tagja.

A lap szerint Ukrajnában bármilyen kormányváltás problémás a hadiállapot idején, amikor tilos a kormányt feloszlatni vagy tevékenységét megszüntetni. A cikk azonban rámutatott, hogy a jogszabályokat gyorsan meg lehet változtatni, ha erre megvan a politikai akarat. Smihalt „önkéntes” nyugdíjazásra is lehetne kényszeríteni, ami lehetővé tenné a korlátozás megkerülését.

Smihalt a lap szerint Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes válthatná. Ő állítólag szoros és szívélyes kapcsolatot ápol Zelenszkij feleségével, Olenával, akit rendszeresen elkísér külföldi útjaira.

Az Ukrajinszkaja Pravda arról számolt be, hogy bár Szviridenko nem rendelkezik a szükséges politikai befolyással az ukrán elit felett, Andrij Jermak – Zelenszkij nagyhatalmú kabinetfőnöke, akit a The Times Ukrajna de facto uralkodójaként jellemzett – „100 százalékig lojálisnak” tartja. Kijev nyugati támogatói állítólag szintén kedvezően tekintenek rá.

Kapcsolódó írásaink