Külföld

Kijev kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Luxemburggal

Katonai segítséget és támogatást is nyújtanak Zelenszkijnek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök kétoldalú biztonsági együttműködési és hosszú távú támogatási megállapodást írt alá szerdán Washingtonban – hozta nyilvánosságra az ukrán elnöki iroda honlapján.

Kijev kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Luxemburggal
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök hosszú távú támogatási megállapodást írt alá
Fotó: AFP/John Thys

A közlemény szövege szerint a megállapodás részletezi, hogy konkrétan milyen támogatást nyújt Luxemburg Ukrajnának a „teljes körű orosz agresszió” elleni küzdelemmel összefüggésben. Luxemburg egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy a tíz évre szóló megállapodás hatálya alatt „változatlan dinamikával” nyújt katonai segítséget és támogatást Ukrajnának, épp úgy, ahogy 2022-től tette mostanáig.

Az elnöki iroda hozzátette: az év eleje óta Luxemburg 80 millió eurót különített el Ukrajna idei katonai támogatására. A megállapodás megerősíti Luxemburg elkötelezettségét Kijev támogatása mellett a műholdas technológia, a hírszerzés és a megfigyelés területén is.

A Jevropejszka Pravda hírportál rámutatott, hogy ez már a 22. biztonsági megállapodás Ukrajna és partnerei között. Közvetlenül Luxemburg előtt Ukrajna Lengyelországgal kötött ilyen tartalmú egyezséget hétfőn Zelenszkij varsói látogatása során.

Kapcsolódó írásaink