Külföld

Ukrán hadifoglyok kivégzése miatt vizsgálatot indított az ukrán főügyészség

A nyomozás szerint az eset 2024 júniusában történt a Zaporizzsja megyei Robotine falu közelében

Az ukrán főügyészség vizsgálatot indított egy orosz háborús bűncselekmény, két fogságba esett ukrán katona agyonlövése ügyében – közölte szerdán Andrij Kosztyin, a hivatal vezetője az X közösségi oldalon.

Ukrán hadifoglyok kivégzése miatt vizsgálatot indított az ukrán főügyészség
Ukrán hadifoglyok kivégzése miatt vizsgálatot indított az ukrán főügyészség – Képünkön ukrán katonák telefonon videóhívást kezdeményeznek családtagjaikkal (illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Ukrainian Presidency/Handout

Kosztyin bejelentésével egy időben szerdán a közösségi oldalakra is kikerült az a videófelvétel, amely a főügyész szerint bizonyítja a hadifoglyok megölését.
A felvétel hitelességét független források nem erősítették meg.

Az ügyészség a háborúra vonatkozó nemzetközi törvények és szokások megsértése miatt indított büntetőeljárást, amelyet szándékos emberöléssel párosítottak.
A főügyész szerint a felvételen jól látszik, hogy az ukrán katonák megadták magukat, és nem tanúsítottak ellenállást, de „a megszállók cinikusan lelőtték a fegyvertelen embereket”. Oroszország egyelőre nem kommentálta a hírt.

Jurij Belouszov, az ukrán főügyészi hivatal osztályvezetője februárban azt közölte, hogy 19 büntetőeljárás folyik 45 ukrán hadifogoly megölése miatt.

Kapcsolódó írásaink