Külföld

Összeütközött egy emeletes busz és egy tejszállító teherautó Indiában, sokan meghaltak

Az előzetes vizsgálat szerint a busz túl gyorsan hajtott

Legalább 18 ember vesztette életét Észak-Indiában, mert egy emeletes autóbusz összeütközött egy tejszállító teherautóval – közölték szerdán helyi tisztviselők.

Összeütközött egy emeletes busz és egy tejszállító teherautó Indiában, sokan meghaltak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Serkan Avci

A szerencsétlenség az északi Uttar Prades állam egyik gyorsforgalmi útján történt, amikor a busz Bihár államból a fővárosba, Újdelhibe tartott. Az ütközés következtében 18 ember vesztette életét, és 19-en megsérültek, őket kórházba szállították, a helyi hatóságok szerint az állapotuk stabil.

„Folyamatban van az áldozatok azonosítása, a hatóságok pedig vizsgálatot indítottak a baleset kivizsgálására” – közölték az indiai hatóságok.

Egy helyi tisztviselő arról számolt be, hogy az előzetes vizsgálat szerint a busz túl gyorsan hajtott, és hátulról ütközött neki a teherautónak, amelynek következtében mindkét jármű felborult. Az ütközés olyan erejű volt, hogy a busz egyik oldala leszakadt, az utasok pedig kirepültek a járműből.

Indiában az egyik legmagasabb a közúti halálozási arány a világon, ennek a rossz állapotban lévő utak, az indiai sofőrök vezetési stílusa és az elöregedett autóállomány az oka a szakértők szerint. A Világbank 2021-es jelentése szerint Indiában évente mintegy 150 ezren halnak meg autóbalesetben. A beszámoló rámutatott: az ázsiai ország a világ összes járművének mindössze egy százalékát adja, ugyanakkor ott történik az összes közlekedési haláleset tizenegy százaléka.

Májusban kilenc hindu zarándok vesztette életét és 33-an sérültek meg, mert szélsőségesek támadása miatt szakadékba zuhant az őket szállító busz az indiai Dzsammu és Kasmírban.

Kapcsolódó írásaink

Balesetek országszerte

ĀA közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményeket tett közzé az Útinform