Külföld

Megszavazta az orosz parlament a progresszív személyi jövedelemadó bevezetését

A megemelt adót nem a teljes összegre vetik ki

Megszavazta szerdán az orosz parlament mindkét háza az ország adórendszerének „finomhangolásáról” szóló törvényt, amely a progresszív személyijövedelemadó-skála újbóli bevezetését is tartalmazza.

Megszavazta az orosz parlament a progresszív személyi jövedelemadó bevezetését
Megszavazta orosz parlament mindkét háza az ország adórendszerének finomhangolását (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Russia's State Duma/Handout

Az orosz kormány által kezdeményezett törvény szerint a személyi jövedelemadó mértéke 13 százalék – az eddigi egykulcsos adó szintjén – marad évi 2,4 millió rubel (9,91 millió forint) jövedelemig. A 2,4 millió és 5 millió rubel (20,66 millió forint) közötti jövedelmeknél az adó 15 százalékos, 5 millió és 20 millió rubel (82,62 millió forint) között 18 százalékos, 20 millió és 50 millió rubel (206,56 millió forint) között 20 százalékos, 50 millió rubel felett pedig évi 22 százalékos lesz.

A megemelt adót nem a teljes összegre vetik ki, hanem csak a jövedelemnek arra részére, amely meghaladja a vonatkozó küszöbértéket. A változás nem érinti a „különleges hadművelet” részvevőinek történő kifizetéseket. A gyerekek után adókedvezmény jár.

A társasági adó 20-ról 25 százalékra nő.

Az orosz hatóságok szerint a személyijövedelemadó-emelés a dolgozó oroszok mindössze 3,2 százalékát érinti. A pénzügyminisztérium arra számít, hogy az új törvény elfogadása lehetővé teszi, hogy a költségvetésnek 2025-ben 533 milliárd rubel (mintegy 2202 milliárd forint) többletbevétele legyen.

Kapcsolódó írásaink

Biden: Az oroszok nem fognak győzni

ĀAz amerikai elnök a NATO-csúcson az alkalmasság látszatáért (illúziójáért?) küzd Washingtonban, ahol légvédelmi rendszereket ígért Ukrajnának