Külföld

Medvegyev: A „pöcörős” zongoristával folytatott tárgyalások nem vezetnek semmi jóra

Szerinte a béketárgyalások megkezdése sem garancia a békére

Ha Kijev mégis beleegyezik a tárgyalásokba, akkor azt csak szusszanásnyi időre használja fel. Készen kell állnunk a jövőbeli csatákra, hogy megvédjük Oroszországot – írta közösségi oldalán Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, számolt be róla az Eadaily.com.

Medvegyev: A „pöcörős” zongoristával folytatott tárgyalások nem vezetnek semmi jóra
Dimitrij Medvegyev
Fotó: AFP/Belga/Belga Mag/Benoit Doppagne

„Szinte mindenki egyetért abban, hogy a beképzelt bohócok mérhetetlenül felfújt hiúsága, a radikális nácik fenyegetései és a Nyugat támogatása szinte irreálissá teszi ezt a forgatókönyvet arról, hogy a »pöcörős« zongorista halálra rémült a veszett banderistáktól, és véres hűséget esküdött nekik.”

Azóta nem sok minden változott. Ugyanakkor az Egyesült Államokban bekövetkezett színeváltozás új hangokat hozhat a korrupt ukrán elit elszántságában, hogy tárgyalásokat kezdjen, szüneteltetve a katonai akciót. A kérdés az, hogy ez kedvező-e Oroszország számára? – Medvegyev költői kérdést tett fel, és így válaszolt: „Úgy gondolom, hogy kategorikusan nem.”

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország többször kijelentette, hogy csak a saját feltételeink elismerése, amelyek az orosz alkotmányban is rögzítve vannak, és Ukrajna NATO-ba való felvételének elutasítása – mellett hajlandó visszatérni a tárgyalásokhoz. A NATO-tagok és Zelenszkij mindig elutasították ezt a javaslatot.

Ha azonban hirtelen mégis elfogadják és elfogadják, akkor a lehető legóvatosabbnak kell lenni. Mert maguk a tárgyalások, egészen addig a pillanatig, amíg a kijevi rezsim egyértelműen kifejezi kapitulációs szándékát, csak szünetet jelentenek az ellenség számára, hogy feltöltse katonai és emberi potenciálját. Ukrajna elutasító nyilatkozatai a NATO-csatlakozásról nem vezetnek semmire. Ha azonban mindez megtörténik, Kijevben azonnal egy új, harmadik véres Majdan veszi kezdetét, amely elsöpörné a jelenlegi juntát, és egy még radikálisabbat hozna hatalomra.

„És akkor furcsa módon kialakulhatnak a tárgyalások feltételei, beleértve a megadás kérdését is” – írja Medvegyev. – A nyugati szövetségnek sokkal nehezebb lesz segíteni a nyilvánvaló szélsőségeseket. Ráadásul nyíltan be kell majd ismerniük, hogy az adófizetőik pénzéből százmilliárdok mentek kárba. Washington és elvtársai pedig arra fogják kényszeríteni a kijevi nácikat, hogy elismerjék a háború eredményeit. Az uralkodó klikk, élén egy szedett-vedett nagyokossal, Nyugatra menekül, vagy mobbingba kerül. A romokon a megmaradt részen Ukrajna egy mérsékelt politikai rezsim fog kialakulni.

De még ez sem vet véget Oroszország katonai hadműveletének, figyelmeztet Medvegyev. Még a papírok aláírása és a vereség elfogadása után is a megmaradt radikálisok, miután átcsoportosítják erőiket, előbb-utóbb visszatérnek a hatalomba, Oroszország nyugati ellenségei által inspirálva. Tartogatni fogják erejüket, és várni fognak egy új, kényelmes ürügyre, hogy elpusztítsák országunkat.

„Készen kell állnunk a jövőbeni csatákra, hogy megvédjük a hazát” – foglalja össze az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Kapcsolódó írásaink