Külföld

De Wever a legesélyesebb

A király az Új Flamand Szövetség vezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások vezetésére

Fülöp belga király Bart De Wevert, az Új Flamand Szövetség (N-VA) vezetőjét kérte fel szerdán a kormányalakítási tárgyalások lebonyolítására – jelentette be a királyi palota.

De Wever a legesélyesebb
Fülöp király (balra) Bart De Wevert, az Új Flamand Szövetség vezetőjét kérte fel szerdán a kormányalakítási tárgyalások lebonyolítására
Fotó: AFP/Belga/Nicolas Maeterlinck

Az egyúttal Antwerpen polgármesteri székét is betöltő De Wever az úgynevezett formateur szerepét kapta, akinek a feladata a kormányalakításhoz vezető egyeztetések lebonyolítása. A tárgyalásokban jelenleg a Flamand Szövetség (N-VA) mellett a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR), a centrista Les Engagés (Elkötelezettek), flamand részről pedig a flamand kereszténydemokraták (CD and V) és – egyedüli baloldali pártként - a szociáldemokrata Vooruit (Előre) vesz részt, a miniszterelnöki szék legesélyesebb várományosa pedig az egyébként a flandriai régió függetlensége mellett korábban többször szót emelő De Wever.

A politikusnak július 24-én kell beszámolnia munkájáról az uralkodó előtt.

Belgiumban június elején, az európai parlamenti választásokkal egyidőben tartottak parlamenti választásokat, amelyeken a Flamand Szövetség (N-VA) szerepelt a legjobban, 25 helyet szerezve meg a 150 tagú képviselőházban.

Kapcsolódó írásaink