Külföld

Megalakult a Patrióták Európáért-frakció

Tizenkét tagállam és nyolcvannégy képviselő választotta a pártcsaládot

Hétfőn Brüsszelben tartotta az alakuló gyűlést a Patrióták Európáért-frakció, amely során elfogadták az alapszabályzatot, megválasztották az elnököt, valamint az alelnököket is – írja a Magyar Nemzet.

Megalakult a Patrióták Európáért-frakció
Jorge Buxadé, a spanyol Vox európai parlamenti listavezetője, António Tanger Correa, a portugál Chega európai parlamenti listavezetője, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője, Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, Klára Dostálová, a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) európai parlamenti listavezetője, Sebastiaan Stöteler, a Szabadságpárt (PVV) európai parlamenti listavezetője és Philip Claeys, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció főtitkára (b-j) a Patrióták Európáért pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. július 8-án
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Patrióták Európáért pártcsaládhoz eddig tizenkét tagállam csatlakozott, és nyolcvannégy képviselő, ezzel a harmadik legnagyobb képviselőcsoporttá vált az Európai Parlamenten belül.

A Patrióták Európáért frakció alakuló ülése Brüsszelben
A Patrióták Európáért frakció alakuló ülése Brüsszelben
Fotó: Facebook/Gál Kinga

A frakció a következő pártokból áll:

 • Magyarország: Fidesz – 10 képviselő és Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)– 1 képviselő
 • Ausztria: Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – 6 képviselő
 • Csehország: Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) – 7 képviselő, valamint Oath and Motorists párt – 2 képviselő
 • Portugália: Chega – 2 képviselő
 • Spanyolország: Vox – 6 képviselő
 • Hollandia: Szabadságpárt (PVV) – 6 képviselő
 • Dánia: Dán Néppárt (DK) – 1 képviselő
 • Belgium: Flamand Érdek (VB) – 3 képviselő
 • Franciaország: Nemzeti Tömörülés – 30 képviselő
 • Görögország: Voice of Reason párt – 1 képviselő
 • Lettország: Latvia First párt – 1 képviselő
 • Olaszország: Liga párt – 8 képviselő

A Patrióták Európáért pártcsalád elnöke a francia Nemzeti Tömörülés vezetője, Jordan Bardella lett. Az alakuló gyűlésen Gál Kingát, a Fidesz képviselőjét választották meg első alelnöknek. A további alelnökök Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV) és Anders Vistisen (Dán Néppárt).

Objektum doboz

Gál Kinga az ülés után tartott sajtótájékoztatón kiemelte:

„a Patrióták Európáért az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett és a legnagyobb hazafias pártcsoport, amely valaha létezett az uniós parlamentben. Céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában.”

Hozzátette azt is, hogy:

„az európai parlamenti választások egyértelműen megmutatták, hogy a választók túlnyomó része az európai határok védelmét szeretné, és nagyra becsüli a szabadságot és a békét. Támogatják az európai együttműködést, de nem egy olyan Európai Uniót szeretnének, amely túl lép a hatáskörén és megbünteti a tagállamokat saját politikáik végrehajtásáért.”

Arról is beszélt, hogy a közös munka olyan pártok európai parlamenti képviselőivel kezdődik, akik határozott kiállásra képesek a brüsszeli centralista bürokraták döntéseivel szemben.

„Több millió európai embert képviselünk, akik változást akarnak Európában. Mi leszünk a hangjuk a következő öt évben” – fogalmazott.

A Partrióták Európáért tagjai szeretik hazájukat és hagyományukat – emelte ki Gál Kinga. Elmondta, hogy a képviselőcsoport tagjai tenni fognak azért, hogy megőrizzék Európa keresztény értékeit, a legszigorúbban meg akarják védeni Európa határait, meg akarják állítani az illegális migrációt és dolgozni szeretnének egy erős, versenyképes Európáért.

Objektum doboz

A megalakulást Jean-Paul Garraud történelminek nevezte. Kiemelve: a frakció tagjai elleneznek minden olyan lépést, amely oda vezetne, hogy az Európai Unió egyfajta tagországok feletti „szuperállammá” váljon.

Mint mondta, keményen dolgoztak a frakció megalakulásáért, a többi között a Jean Marine le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (RN) is, amely 30 képviselőt adott az új frakciónak.

„Olyan Európai Uniót akarunk, amely ragaszkodik azokhoz az alapokhoz, amelyeket alapítói tettek. Készek vagyunk együttműködni, azonban minden tagállam identitását és szuverenitását tiszteletben tartjuk” - szögezte le.

Hozzátette: szembe fognak szállni az Európai Bizottság és az Európai Parlament részéről tapasztalható minden „hegemonista törekvéssel”, valamint küzdeni fognak az illegális migráció ellen.

Aláhúzta: elképzelhető, hogy a Patrióták Európáért a jövőben tovább bővül majd.

A sajtótájékoztatón felszólalt többek között Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa, aki kiemelte: a frakció taglétszáma azt mutatja, „a patriotizmus sokakat megmozgat Európában”.

Vilimsky szót emelt az illegális bevándorlás ellen, leszögezve, hogy Európa nem fogadhat be több illegálisan érkezőt, és úgy vélte: sokan visszaélnek az EU „túl enyhe” menekültjogi rendszerével.

Elmondta továbbá, szeretnék, hogy helyreálljon a béke az EU határainál, és köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek az ügyben folytatott egyeztetéseiért.

„Egyelőre 84-en vagyunk, de ez még csak az első lépés” - szögezte le a politikus, aláhúzva: a frakciónak több tagja is lesz még. „És ha ez megtörténik, akkor egész Európa más lesz. Végre összefognak azok az erők, amelyek összetartoznak és erre büszkék lehetünk” - jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink