Külföld

Indul a hatnapos munkahét a görögöknél

Olyan munkahelyeken vezették be, ahol a hét minden napján, a nap 24 órájában folyik munkavégzés

Hatnapos munkahetet vezettek be bizonyos vállalatok számára július elejétől Görögországban, a legnagyobb ellenzéki párt, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) szerint az intézkedés „szégyent hoz” az országra.

Indul a hatnapos munkahét a görögöknél
Görögországban hatnapos munkahetet vezettek be azoknál a vállalatoknál, ahol a hét minden napján, a nap 24 órájában folyik munkavégzés (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Voula Kehaíja, a Sziriza szóvivője a Szkai TV-ben kedden úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartják a kormány lépését, amely szerintük „nevetség tárgyává teszi” Görögországot külföldön.

A hatnapos munkahetet csak bizonyos vállalatok számára vezették be, elsősorban olyan munkahelyeken, ahol a hét minden napján, a nap 24 órájában folyik munkavégzés.

Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő pár napja a Facebookon arról írt, hogy az intézkedés „csak nagyon kis számú” vállalatot érint, alapvetően ötnapos munkahétben dolgoznak a görögök, a hatodik munkanap csak „különleges körülmények” között alkalmazható.

Az Új Demokrácia görög kormánypárt szerint az idegenforgalomban és a vendéglátásban már egyébként is bevett gyakorlatnak számító hatnapos munkahét bevezetésével a feketefoglalkoztatás ellen akarnak küzdeni. Az intézkedésnek köszönhetően a munkavállalók legkevesebb 40 százalékkal magasabb munkabért kapnak a hatodik munkanapért.

Az Eurostat adatai szerint az európai átlaghoz képest a görögöknek már így is hosszabb a heti munkaidejük: tavaly az Európai Unióban Görögországban volt a leghosszabb a munkahét, átlagosan 39,8 óra. A görögök termelékenysége viszont alulmarad az uniós átlaghoz képest.

Kapcsolódó írásaink