Külföld

Dél-Korea is beszállna a háborúba?

Yun erősebb biztonsági kapcsolatokat szorgalmaz

Szöul a Moszkva és Phenjan közötti új katonai paktum működésének függvényében dönt arról, hogy támogatja-e Ukrajnát fegyverekkel – jelentette ki Yun Sook-yol dél-koreai elnök, írta meg az rbc.ua.

Dél-Korea is beszállna a háborúba?
Yun Sook-yol dél-koreai elnök (középen, jobbra) és felesége, Kim Keon-hee
Fotó: AFP/Pool/Ahn Young-joon

Arra a kérdésre, hogy engedélyezné-e a fegyverszállításokat Ukrajnának, Yun azt mondta, hogy Dél-Korea figyelemmel fogja kísérni „az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés szintjét és tartalmát”.

Ez olyan területeket fog érinteni, mint a fegyverkereskedelem, a katonai technológia átadása és a stratégiai anyagi segítségnyújtás – tette hozzá.

Yun elmondta, hogy megvitatta a NATO vezetőivel, hogy Észak-Korea egyértelmű fenyegetést jelent Európára az Oroszországgal való katonai kapcsolatok elmélyítésével, és arra figyelmeztetett, hogy Moszkvának választania kell a két Korea között, hogy hol vannak a valódi érdekei.

„Az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés egyértelmű fenyegetést és komoly kihívást jelent a Koreai-félsziget és Európa békéjére és biztonságára nézve” – mondta Yun.

A Dél-Korea és Oroszország közötti kapcsolatok megromlottak, miután Moszkva ballisztikus rakétákat és tüzérséget kapott Phenjantól az Ukrajna elleni háborúhoz.

Dél-Korea tiltakozott, amikor Putyin júniusban Phenjanba látogatott, és kölcsönös védelmi szerződést írt alá Kim Dzsong Un vezetővel.

NATO-csúcstalálkozó

Yoon, aki az első dél-koreai vezető lett, aki részt vesz NATO-csúcstalálkozón, a washingtoni eseményre készül, és immár harmadik alkalommal vesz részt rajta.

Ausztrália, Japán és Új-Zéland mellett Dél-Korea egyike annak a négy ázsiai–csendes-óceáni partnerországnak, amely részt vesz a július 10-én és 11-én tartandó tárgyalásokon. Yun erősebb biztonsági kapcsolatokat szorgalmaz Európával és más amerikai szövetségesekkel az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetés megfékezése érdekében.

Ugyanakkor igyekezett növelni Dél szerepét a globális biztonságban olyan kérdésekben, mint Oroszország ukrajnai inváziója és a Kína és az Egyesült Államok közötti rivalizálás.

Mielőtt Oroszország 2022-ben megszállta Ukrajnát, Dél-Korea ötödik legnagyobb exportcélpontja volt, és Oroszország Dél-Korea kulcsfontosságú energiaszállítója volt.

Dél-Korea szeptemberben új szintre emeli a NATO-val való partnerségét egy kibervédelmi gyakorlattal, amelyet a NATO-tagokkal közösen tervez megrendezni, és amelyet az ország hírszerző ügynöksége szervez – mondta Yoon.

A vezetők Washingtonban gyűlnek össze az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének csúcstalálkozójára, amely egyben a katonai szövetség 75. évfordulója is lesz.

Kapcsolódó írásaink