Külföld

Ukrajna tengeralattjárókat kért a nyugati finanszírozóktól

Célja, hogy tengeri hatalom legyen

Ukrajnának szüksége van nyugati tengeralattjárókra, hogy megerősítse katonai képességeit a Fekete-tengeren – mondta Olekszij Neizspapa tengernagy, a haditengerészet főnöke – számol be az Oroszhirek.hu.

Ukrajna tengeralattjárókat kért a nyugati finanszírozóktól
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Érvelése szerint a víz alatti járművek bevetése stratégiailag javíthatná Ukrajna pozícióit a Fekete-tengeren az Oroszországgal zajló konfliktus során – tájékoztat az Oroszhirek.hu.

„Gondolkodunk rajta, a tengeralattjárókra szükségünk van, a haditengerészet részét kell képezniük” – mondta Neizspapa a Natalja Mosejcsuk újságírónak adott interjúban, amelyet szombaton tettek közzé YouTube-csatornáján.

Az ukrán haditengerészet vezetője hozzátette, hogy az országnak nincs szüksége nagy tengeralattjárókra, mivel „a Fekete-tengeren használhatatlanok”.

„Ha csak Ogyessza közelében helyezkedünk el, az azt jelenti, hogy semmink sincs, messzebbre kellene néznünk, a flottát szét kellene terjeszteni az egész Fekete-tengeren, és annak teljes területét kihasználni” – mondta, reményét fejezve ki, hogy Ukrajna „tengerparti államból tengeri hatalommá válik”.

Az orosz–ukrán konfliktus 2022 februári kirobbanása óta a nyugati államok hatalmas mennyiségű fegyvert szállítottak a kijevi rezsimnek, miközben tagadták, hogy közvetlenül részt vettek volna az ellenségeskedésekben. Azonban a harcok immár jócskán a harmadik évükbe léptek, és számos jelentés érkezett a támogatás csökkenéséről, a fegyver- és lőszerszállítások jelentős késéséről.

A hét elején az ukrán Volodimir Zelenszkij a Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy az amerikai fegyverek túl sokáig tartanak, amíg eljutnak az országba, annak ellenére, hogy a Kongresszus áprilisban jóváhagyott egy 61 milliárd dolláros segélycsomagot.

NATO-diplomaták azt mondták a hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség megállapodott abban, hogy évente legalább 40 milliárd euró (43 milliárd dollár) katonai támogatást nyújt Ukrajnának, anélkül, hogy meghatározták volna, meddig folytatódik a támogatás.

Kapcsolódó írásaink