Külföld

Macronnak azt mondták, hogy fogja be

Macron arcát még a kampánykiadványokról is eltávolítják

Emmanuel Macron francia elnök szövetségesei azt mondták neki, hogy fogja be a száját, miután koalíciója megbukott az előrehozott parlamenti választások első fordulójában – írta a Politico információi alapján a lenta.ru.

Macronnak azt mondták, hogy fogja be
Emmanuel Macron
Fotó: AFP/POOL/Stephanie Lecocq

A francia államfő az utóbbi időben nem szerepelt a nyilvánosság előtt, a tervezett nemzetközi kötelezettségek teljesítésén kívül csaknem két hete nem látták az utcán. Mint a kiadvány megjegyzi, szövetségesei nem akarják, hogy az elnök kampányoljon – Macron arcát még a kampánykiadványokról is eltávolítják.

„Azt mondták neki, hogy hagyja abba a kampányolást... És nem arról van szó, hogy meghallotta az üzenetünket, inkább arra kényszerítették, hogy meghallgassa. Az elnök alábecsülte, mennyire elidegenedett a közvélemény a személyiségétől” – mondta a Megújulás Pártjának egy névtelenséget kérő képviselője.

Az új valóság kényelmetlen a „szókimondó és pimasz 46 éves elnök számára, aki állandóan reflektorfényben van, új ötletekkel áll elő, és felrúgja a status quót (fennálló állapotot)” – tette hozzá.

Az Elysée-palotában meghúzódó több tisztviselő szerint Macron a fejében olyan forgatókönyveket futtat végig a következő napra, amelyek között szerepel a szélsőjobb meggyőző győzelme, egy akasztásos parlament a Rassemblement Nationale legnagyobb frakciójával, és egy koalíció a szélsőjobb nélkül.

Egy pártforrás megjegyezte, hogy ha Marine Le Pen pártja győz, Macron ismét a francia intézmények garanciavállalójának szerepét fogja betölteni. Ha a Rassemblement Nationale többséget szerez, Macronnak a szélsőjobboldali Jordan Bardellát kell miniszterelnöknek jelölnie. Ellenkező esetben az elnök hosszadalmas koalíciós tárgyalásokba bonyolódhat jelenlegi riválisaival.

Kapcsolódó írásaink