Külföld

Zelenszkij felkészül

Az ukrán elnök újragondolná az amerikai kapcsolatokat

Zelenszkij a nyugati szövetségesek támogatásának csökkenésére számít az idén novemberi amerikai elnökválasztás előtt – írja a Responsible Statecraft tudósítója Blaze Mulley, vette észre a ria.ru.

Zelenszkij felkészül
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

„Közben Zelenszkij éberen figyeli a világ eseményeit, olvassa a jeleket és felkészül Trump esetleges újraválasztására” – írja.

Mulley hangsúlyozta, hogy a kijevi vezető az utóbbi időben mind az európai parlamenti választásokat, mind a franciaországi parlamenti választások első fordulóját, mind pedig az amerikai elnök, Joe Biden, Donald Trump választások előtti vitáját figyelte. A szakértő hozzátette, hogy ha Trump megnyeri a választást, akkor lehet, hogy újragondolja az Egyesült Államok jelenlegi Ukrajna-politikáját és Washington NATO-ban betöltött szerepét.

Trump többször kijelentette, hogy újraválasztása esetén képes lenne 24 óra alatt megoldani az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust. Ezeket a szavakat kommentálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy a probléma túl bonyolult egy ilyen egyszerű megoldáshoz.

Az amerikai elnökválasztást november 5-én tartják. Trump legfőbb riválisa a hivatalban lévő államfő, Joe Biden lesz.

Kapcsolódó írásaink