Külföld

Orbán Viktor erről a három témáról is megkérdezte Vlagyimir Putyint

Orbán Viktor pénteken a Kremlben találkozott Vlagyimir Putyinnal. A moszkvai békemissziójáról visszafele tartó miniszterelnökkel készített interjút a svájci Die Weltwoche.

Orbán Viktor erről a három témáról is megkérdezte Vlagyimir Putyint
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszéléseket folytattak Moszkvában 2024. július 5-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor elárulta, három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét – számolt be róla a Mandiner

A találkozó különleges jelentőséggel bírt, kezdte a riporter a beszélgetést. A magyar miniszterelnök nem először találkozott Putyinnal, hiszen ez már a 14. megbeszélésük volt, így már ismerik egymás mozdulatait, mint két régi teniszező.

A találkozó célja a béke megteremtése volt, és Orbán Viktor elmondta, hogy a találkozót teljes titokban szervezték, miután előzőleg Kijevben járt és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Orbán Viktor elmondta, hogy három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét.

  • A magyar miniszterelnök elsőként arról érdeklődött, hogy Putyin mit gondol a már meglévő béketerv javaslatokról és a tárgyalási formátumokról.
  • Az orosz elnököt megkérdezte arról is, hogy lehetségesnek tartja-e a tűzszünetet a béketárgyalások megkezdése előtt.
  • Valamint arról is kikérte az orosz elnök véleményét, hogy miként látja Európa biztonsági rendszerének jövőjét a háború után.
Objektum doboz

Orbán Viktor az interjúban elmondta, hogy kritikák érik, mert egyesek túl barátságosnak tartják Putyinnal.

Ezzel szemben hangsúlyozta, hogy ő a magyarok és a béke pártján áll.

Azért tárgyal Putyinnal, mert a legrövidebb utat keresi a háború befejezéséhez és a béke megteremtéséhez. A találkozó megszervezése komoly logisztikai kihívás volt, mivel az információkat titokban kellett tartani. Orbán elmondta, hogy keresztény indíttatásból cselekszik, mivel a béke morális kérdés.

A találkozón Orbán több kérdést intézett Putyinhoz: mit gondol a már meglévő béketervről, mit gondol a kínai és brazil béketervről, valamint hogy látja Európa biztonsági architektúráját a háború után. Putyin szerint a valódi tárgyalások csak mindkét fél részvételével történhetnek, és bár nem optimista a tűzszünet lehetőségét illetően, hajlandó volt megfontolni Orbán javaslatát. Orbán célja az volt, hogy közvetlen kommunikációt teremtsen az orosz vezetővel, mivel hosszú idő óta ő volt az első nyugati vezető, aki személyesen találkozott Putyinnal.

Kapcsolódó írásaink