Külföld

Az új brit kormányfő Ukrajna rendíthetetlen támogatását ígérte

London támogatása Kijevnek a konfliktus idején változatlan marad a vezetése alatt – mondta Keir Starmer, Nagy-Britannia új miniszterelnöke Volodimir Zelenszkijnek – írta meg az oroszhirek.hu.

Az új brit kormányfő Ukrajna rendíthetetlen támogatását ígérte
Sir Keir Starmer, Nagy-Britannia új miniszterelnöke rendíthetetlen támaszt ígért Ukrajnának
Fotó: AFP/Anadolu/Ewan Bootman

Starmer pénteken váltotta Rishi Sunakot a brit kormány élén, miután az általa vezetett Munkáspárt elsöprő győzelmet aratott az általános választásokon, a 650 parlamenti helyből legalább 412-t megszerezve. Az új szerepkörében folytatott első telefonbeszélgetéseinek egyike volt Zelenszkijjel.

Az ukrán elnök pénteken az X-en (korábban Twitter) azt írta, hogy beszélgetésük során gratulált Starmer miniszterelnökké válásához, és “sok sikert kívánt neki, hogy teljesítse a brit nép elvárásait az új kormánytól”.

„Hálás vagyok Starmer miniszterelnök úrnak, amiért megerősítette Nagy-Britannia elvi és rendíthetetlen támogatását Ukrajna iránt” – írta.

Zelenszkij szerint ő és a brit miniszterelnök a július 9-11-i washingtoni NATO-csúcstalálkozót megelőzően „összehangolt álláspontot” képviseltek, és megvitatták a Kijev és London közötti „partnerség” további erősítésének módjait.

Starmer később megosztotta Zelenszkij bejegyzését az oldalán, azt állítva, hogy “Ukrajna folyamatos harca az orosz agresszió ellen mindannyiunk számára fontos”.

„Az Egyesült Királyság Kijevnek nyújtott támogatása továbbra is megingathatatlan” – írta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy alig várja, hogy személyesen is találkozzon Zelenszkijjel.

Nagy-Britannia az egyik legnagyobb támogatója volt Ukrajnának az Oroszországgal zajló konfliktus során, 2022 februárja óta 12,5 milliárd font (mintegy 16 milliárd dollár) támogatást ígért Kijevnek, beleértve 7,6 milliárd font (mintegy 9,7 milliárd dollár) katonai célút.

Kapcsolódó írásaink