Külföld

A Dán Néppárt is csatlakozik a Patrióták Európáért nevű csoporthoz az EP-ben

A Dán Néppárt (DK) is csatlakozik a Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz az Európai Parlamentben – jelentette be szombaton az X-en Anders Vistisen, a párt végrehajtó bizottságának tagja, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője.

A Dán Néppárt is csatlakozik a Patrióták Európáért nevű csoporthoz az EP-ben
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án. Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdődik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal. A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Dán Néppárt eddig az Európai Parlamentben az Identitás és Demokrácia csoport tagja volt.

„Örömmel tekintünk az elé, hogy együtt dolgozhatunk régi szövetségeseinkkel az Identitás és Demokráciából, valamint új barátainkkal Spanyolországból, Csehországból és Magyarországról. Biztosak vagyunk abban, hogy a Patrióták Európáért lesz a harmadik legnagyobb pártcsoport az EP-ben, és egyértelmű jelzést tudunk adni a föderalistáknak” – írta Vistisen a közösségi portálon.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders jelentette be, hogy pártja csatlakozik a pártcsoporthoz. Hétfőn a portugál Chega párt jelezte, hogy belépne a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozna a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini pedig a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Kapcsolódó írásaink