Külföld

Megalakította kormányát az új brit miniszterelnök

Megalakította kormányát péntek este Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök.

Megalakította kormányát az új brit miniszterelnök
Sir Keir Starmer, Nagy-Britannia miniszterelnöke és a Munkáspárt vezetője, valamint felesége, Victoria a londoni Downing Streeten
Fotó: AFP/Paul Ellis

Starmert, a Munkáspárt vezetőjét a nap folyamán III. Károly király bízta meg kormányalakítással, miután a Labour a csütörtökön megtartott nagy-britanniai parlamenti választásokon nagyarányú győzelmet aratott.

A pénzügyi tárca élére Rachel Reeves került, aki a brit politikatörténet első női pénzügyminisztere.

A 45 éves, londoni illetőségű Reeves Oxfordban és a London School of Economics egyetemen szerezte diplomáit, és politikusi pályafutása előtt a Bank of England - a brit jegybank - közgazdászaként dolgozott.

A munkáspárti kormány külügyminisztere péntektől David Lammy, a belügyminiszteri tisztséget Yvette Cooper tölti be, John Healey az új brit védelmi miniszter.

Az 55 esztendős Yvette Cooper - aki a Harvard Egyetemen, az Oxfordi Egyetemen és a London School of Economics egyetemen szerzett végzettségeket - a Munkáspárt egyik leghosszabb ideje szolgáló veteránja: 1997-ben, az akkor Tony Blair vezette Labour eddigi legnagyobb arányú választási győzelme óta alsóházi képviselő, és Blair kormányában pénzügyminiszter-helyettes volt.

David Lammy a Harvard jogi karán végzett, és egyetemi évei alatt jó barátságba került Barack Obama későbbi amerikai elnökkel.

Az új brit külügyminiszter a Munkáspárt ellenzéki időszakában ismert volt arról, hogy a mostani választásokig kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyának politikai irányultságát az egykori dél-afrikai apartheid rezsim ideológiájához hasonlította.

David Lammy és Angela Rayner, a Labour helyettes vezetője, aki péntektől a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be, a brit nukleáris elrettentő kapacitást hordozó Trident tengeralattjáró-flotta megújítása ellen voksolt, amikor a londoni alsóház erről a kérdésről döntött 2016-ban.

Amikor a választási kampányban a konzervatívok ezt felrótták Starmernek, a munkáspárti vezető leszögezte, hogy a pártot ő vezeti, ezeket a döntéseket ő hozza meg, és a Labour árnyékkormányának miniszterjelöltjei egységesen támogatják az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fenntartását.

John Healey védelmi miniszter, aki 2020-tól pénteki kinevezéséig az eddigi munkáspárti árnyékkormány védelmi miniszterjelöltje volt, Starmer álláspontját képviseli ebben a kérdésben. Healey emellett már ellenzékben meghirdette azt a célkitűzést, hogy Nagy-Britanniának 2030-ig a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékára kell emelnie védelmi kiadásait.

Az új brit védelmi miniszter több nyilatkozatában leszögezte azt is, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt folytatja Ukrajna elkötelezett támogatását.

Keir Starmer miniszterelnök pénteken Ed Milibandet nevezte ki energiaügyi miniszterré.

Miliband a konzervatívokat kormányra segítő 2010-es választások után a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje volt egészen a 2015-ös választásokig, amikor a vezetésével a Labour váratlanul súlyos vereséget szenvedett az akkor David Cameron vezette konzervatívoktól.

Ed Miliband - aki Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnök kormányában is betöltötte az energiaügyi miniszteri tisztséget - elsősorban arról közismert, hogy 2010-ben saját bátyja, a korábban favoritnak tartott David Miliband volt külügyminiszter ellenében indult a Munkáspárt vezetői tisztségéért, és meg is nyerte a brit politikatörténetben példátlan családi versengést.

A Munkáspárt az 1997-es győzelem óta – vagyis 27 éve – most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta.

Sir Keir Starmer az első munkáspárti brit kormányfő Gordon Brown 2010-ben véget ért miniszterelnöksége óta.

Ursula von der Leyen telefonon gratulált az új brit kormányfőnek

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken telefonon gratulált Keir Starmer új brit miniszterelnöknek hivatalba lépése alkalmából, a beszélgetés során az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti „egyedülálló viszony” fontosságát hangsúlyozta - közölte az Európai Bizottság.

Von der Leyen kitért az Európára váró kihívásokra, például az éghajlatváltozásra, valamint az erősebb biztonsági és gazdasági együttműködés fontosságára az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán megváltozott geopolitikai környezetben - olvasható a közleményben.

Emellett kiemelte: bízik abban, hogy Brüsszel és London a jövőben is közösen állnak ki Ukrajna mellett, „ameddig csak szükséges”.

Kapcsolódó írásaink