Külföld

Európai vezetők üdvözölték a brit választásokon győztes Keir Starmert

„Örültem az első eszmecserénknek”

Európai vezetők, köztük Emmanuel Macron francia elnök és Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes is gratulált pénteken Keir Starmernek, aki a brit Munkáspárttal elsöprő győzelmet aratott a brit választásokon.

Európai vezetők üdvözölték a brit választásokon győztes Keir Starmert
Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője
Fotó: AFP/Justin Tallis

„Gratulálok Keir Starmer, a győzelméhez. Örültem az első eszmecserénknek. Folytatni fogjuk Nagy-Britanniával a megkezdett munkát a kétoldalú együttműködés, az európai béke és biztonság, az éghajlat és a mesterséges intelligencia tekintetében” – írta a francia elnök az X közösségi üzenetküldő platformon.

Nagy-Britannia új miniszterelnöke, Keir Starmer egy modernkori Tony Blair – fogalmazott Starmer csütörtöki győzelmét üdvözölve Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter.

A Mediaset televíziónak adott pénteki nyilatkozatában kiemelte, hogy Olaszország folytatja a gyümölcsöző együttműködést Nagy-Britanniával. Tajani a brit választások eredményét a „mérsékeltek győzelmeként” értékelte. „A polgárok komolyságot akarnak és stabilitást, nem akarnak botrányokat és nem akarnak a pártokon belüli belső vitákat. Az nyer, aki a legmegnyugtatóbb, a legnyugodtabb. Aki határozott, de nem ijesztgeti a választóit” – indokolta a brit Munkáspárt győzelmét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén gratulált a brit Munkáspárt és Keir Starmer győzelméhez. „Ukrajna és Nagy-Britannia megbízható szövetségesek voltak és azok lesznek a jövőben is, jóban-rosszban. Továbbra is megvédjük és előmozdítjuk közös értékeinket, a szabadságot és a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – írta az X-en.

Zelenszkij egyúttal a leköszönő konzervatív kormányfőnek, Rishi Sunaknak is megköszönte Ukrajna eddigi támogatását, és –- mint fogalmazott – „Ukrajna sohasem fogja elfelejteni” a közösen elért eredményeket, köztük a kétoldalú biztonsági együttműködési egyezmény aláírását.

Kapcsolódó írásaink

Zelenszkij mindent cáfol

ĀCarlson múlt szerdán késő este tett közzé egy tweetet, amelyben azt írta, hogy „úgy tűnik, hogy megszervezett egy interjút Zelenszkijjel”