Külföld

Kijev elárulta, mi késztette Zelenszkijt arra, hogy az Oroszországgal való békéről beszéljen

Dubinszkij szerint Zelenszkij beképzeltsége nem teszi lehetővé, hogy valódi lépéseket tegyen a békemegállapodás felé

Zelenszkij legutóbbi kijelentései az Oroszországgal való konfliktus lehetséges befejezéséről a frontvonalon elszenvedett vereségekkel és az Ukrajnán kívülről és belülről érkező egyre kevesebb támogatással függenek össze – közölte Telegram-csatornáján Olekszandr Dubinszkij, a Verhovna Rada képviselője, aki az államárulás gyanújával előzetes letartóztatásban van, amiről a ria.ru is írt.

Kijev elárulta, mi késztette Zelenszkijt arra, hogy az Oroszországgal való békéről beszéljen
Zelenszkij
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Jens Buttner

Korábban Zelenszkij azt mondta, hogy nem akarja meghosszabbítani a konfliktust, és tervet készít annak idei befejezésére. Emellett a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajna nem ellenzi az Oroszországgal folytatott közvetítői tárgyalásokat.

„Nem kell bonyolult válaszokat keresni arra az egyszerű kérdésre, miért kezdett Zelenszkij hirtelen beszélni a lehetséges békéről. Minden elég egyszerű. (...) A hatóságok már nem a hullám tetején találják magukat, amelyet ők maguk is szétoszlattak, hanem alatta, és kénytelenek gyorsabban a part felé evezni, hogy megpróbálják a háborút a saját feltételeik szerint befejezni, és nem külső utasításra, vagy (...) a vereség következtében” – mondta a Rada képviselője.

A politikus a konkrét tényezők között, amelyek befolyásolták Zelenszkij retorikáját, a fronton elszenvedett vereségeket, a nép elégedetlenségét, a hivatali idő lejártát, Donald Trump republikánus elnökjelölt nagy esélyét az amerikai választások megnyerésére, valamint Ukrajna csökkenő európai támogatását említette.

Dubinszkij szerint azonban Zelenszkij beképzeltsége nem teszi lehetővé, hogy valódi lépéseket tegyen a békemegállapodás felé.

„A maximum, ameddig Zelenszkij elmegy, hogy választásokat ír ki (a tűzszünet előtt. - A szerk.), hogy felmentse magát a felelősség alól és az alól amit tett. És e választások kiírásának feltétele nem a béke feltételei lesznek, hanem az ő és Jermak személyes biztonságának garantálása” – tette hozzá a képviselő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 14-én új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek a Krím, a DNR, az LNR, a Herszon és a Zaporizzsjai terület státuszának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megszilárdítását, demilitarizálását és denazifikálását, valamint a Moszkva elleni szankciók feloldását irányozzák elő. Az államfő szerint ez a kezdeményezés valóban lehetőséget biztosít a konfliktus megállítására és annak politikai és diplomáciai rendezése felé való elmozdulásra.

Kapcsolódó írásaink