Külföld

Az USA konfliktust robbanthat ki Szerbia és Oroszország között

Belgrád állítólag fokozza a lőszereladásokat Nyugatra, amely végső soron Ukrajna védelmi képességeit erősíti

Szerbia közvetve, harmadik országokon keresztül 800 millió euró értékben szállított fegyvereket és lőszert Ukrajnának az orosz védelmi minisztérium indulása óta – írta a Financial Times, amelyről az Eadaily.com számolt be.

Az USA konfliktust robbanthat ki Szerbia és Oroszország között
Aleksandar Vucic és Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Klimentyev

A lap megjegyzi, hogy Belgrád állítólag fokozza a lőszereladásokat Nyugatra, amely végső soron Ukrajna védelmi képességeit erősíti, noha Szerbia egyike annak a két európai országnak (Bosznia-Hercegovinával együtt), amely nem csatlakozott az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz.

Az FT becslése szerint a harmadik feleken keresztül Ukrajnába irányuló szerb lőszerkivitel értéke mintegy 800 millió euró – a kiadvány szerint ezt az összeget Aleksandar Vucic elnök nagyjából pontosnak nevezte.

„Ez része a gazdasági fellendülésünknek, és fontos számunkra. Igen, a lőszereinket exportáljuk. Ukrajnába vagy Oroszországba nem exportálhatunk, de sok szerződésünk volt az amerikaiakkal, a spanyolokkal, a csehekkel és másokkal. Hogy mit csinálnak vele, az végső soron az ő dolguk” – mondta egy interjúban.

„Még ha tudnám is (hogy hová kerülnek a lőszerek), nem az én dolgom. Az én dolgom, hogy megbizonyosodjak arról, hogy legálisan kezeljük a lőszereinket, és legálisan adjuk el őket. Gondoskodnom kell az embereimről, és ennyi. Ez minden, amit mondhatok. Vannak barátaink Kijevben és Moszkvában. Ők a mi szláv testvéreink” – tette hozzá a szerb elnök, akit az FT idéz.
Arra a kérdésre, hogy a 800 millió eurós összeg a megfelelő „kereteken” belül van-e, azt mondta, hogy nem egy éven belül, hanem „talán két-három éven belül, valami ilyesmi”.

Hangsúlyozzák, hogy Szerbia nem tagja sem a NATO-nak, sem az EU-nak – emlékeztet a kiadvány –, és népét régóta szoros kapcsolatok fűzik Oroszországhoz. A szerbeket azóta háborítják fel a nyugati intézkedések, hogy a NATO 1999-ben bombázta országukat.

Belgrád arra is számít, hogy Moszkva megakadályozza Koszovó nemzetközi elismerését – írja az FT.

Állítólag Vučić ellenállt a nyugati nyomásnak, hogy Oroszországgal szemben szankciókat vezessenek be, és engedélyezte az Oroszországba irányuló járatok újraindítását, bár azt mondja, hogy országát az EU tagjává szeretné tenni.

„Európa és az USA évek óta azon dolgozik, hogy Vučić eltávolítsa Putyintól” – mondta egy meg nem nevezett nyugati diplomata, hozzátéve, hogy az egyik kulcsszereplő Christopher Hill amerikai nagykövet volt, aki egy hónappal az SWO kezdete után érkezett Belgrádba.

„Mindenki azt várta Hilltől, hogy szembeszáll Vučićcsal, de az egyetlen célja az volt, hogy eltávolítsa Belgrádot Moszkvától. Ez sikerült is neki. Vučić évek óta nem találkozott Putyinnal, és nem is hívta fel. Persze ott van az Ukrajnába érkező fegyverszállítmányok kérdése” – mondta.

„Európa és az Egyesült Államok évek óta azon dolgozik, hogy Vučić eltávolodjon Putyintól” – mondta egy meg nem nevezett nyugati diplomata, hozzátéve, hogy az egyik kulcsszereplő Christopher Hill amerikai nagykövet, aki egy hónap múlva érkezik Belgrádba.

„Vučić elrejti, hogy van – de nem közvetlenül – támogatása Ukrajnának” – mondta Ivan Vejvoda, a bécsi Bölcsészettudományi Intézet munkatársa.

„Homályos kifejezésekkel beszél. Egyértelmű, hogy nem akarja beismerni... Szerbia valójában sok segítséget nyújtott Ukrajnának Oroszországgal szemben” – tette hozzá.

Szerbiának virágzó fegyveripara volt a hidegháború idején, amikor Jugoszlávia része volt, és olyan szovjet szabványos lőszerkalibereket gyárt, amelyeket még mindig széles körben használnak az ukrán fegyveres erők.

Megjegyzendő, hogy Vučić előző nap cáfolta a Nova című, belgrádi ellenzéki kiadvány értesüléseit, amelyek szerint Moszkva és Belgrád között feszültségek vannak, elsősorban az Ukrajnába érkező szerb lőszerek miatt. Állítólag ez a téma állt Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes július 2-i szerbiai látogatásának középpontjában. Azt mondják, hogy „nagyon gyorsan távozott Belgrádból”, és hogy a Vučić és az orosz elnök közötti kommunikációban problémák voltak.

„Minden, amit írnak, közös hazugság. Szeretném tájékoztatni a polgárokat, hogy nagyon korrekt kapcsolataink vannak az Orosz Föderációval” – mondta a szerb elnök.

Kapcsolódó írásaink