Külföld

Sürgős fellépés kell, hogy ne nőjön a különbség az európai, az ázsiai és az egyesült államokbeli energiaárak között

Európa lemarad a gazdasági versenyben, ha nincs változás

Sürgős fellépés nélkül tovább fog nőni a különbség az európai, valamint az ázsiai és egyesült államokbeli energiaárak között, továbbá az uniós jogalkotóknak gyorsan kell cselekedniük a versenyképes energiaszektor megteremtése és klímavédelem érdekében is – hívta fel a figyelmet az Európai Munkaadói Szövetség, a BusinessEurope csütörtökön közzétett tanulmányában.

Sürgős fellépés kell, hogy ne nőjön a különbség az európai, az ázsiai és az egyesült államokbeli energiaárak között
Gázvezeték építése valahol Szerbiában
Fotó: AFP/Nikolay Doychinov

A tanulmány szerint az energiatermelés és -felhasználás versenyképesebbé átalakítása és a klímasemlegesség elérése még mindig lehetséges, de csak akkor, ha az uniós jogalkotók a következő uniós ciklusban gyors lépéseket tesznek.

Markus J. Beyrer, a BusinessEurope főigazgatója szerint a magas energiaárak továbbra is súlyosan hátráltatják az európai vállalatok globális versenyképességét és az ipari termelést. „Az energia versenyképes áron történő biztosításának központi szerepe lesz az európai ipar megtartásában” – emelte ki.

A tanulmány továbbá arra a következtetésre jutott, hogy még az EU támogató energiapolitikája mellett is legalább 50 százalékkal magasabbak lesznek az energiaárak Európában 2050-ig, mint az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában.
„Ez komoly versenyhátrányt okoz majd az európai vállalatoknak a fő versenytársakkal szemben, ezért sürgős uniós szintű fellépésre van szükség a szakadék áthidalására, hogy Európa 2050-re elérhesse a klímasemlegességet anélkül, hogy ipara leépülne” – hívta fel a figyelmet a kutatás.

A BusinessEurope egyebek között az energiaforrások és infrastruktúra erőteljes bővítését szorgalmazza. Ez növelné az európai energiarendszerek biztonságát, és segítene csökkenteni a zöld átmenet összköltségeit.

A tanulmány szerint a megújuló energiaforrások alkalmazásával a legköltséghatékonyabb helyeken és a bővülésük előtt álló akadályok felszámolásával a nagykereskedelmi villamosenergia-költségek közel 40 százalékkal csökkenhetnének.
„Ennek eléréséhez több magánbefektetést kell mozgósítani, a megújuló energia projektek engedélyezési eljárásait pedig fel kell gyorsítani és egyszerűsíteni kell” – mutatott rá a BusinessEurope.

Kapcsolódó írásaink