Külföld

Zaharova értékelte az ukránok reakcióját Orbán Viktor tűzszüneti javaslatára

Kijev békeretorikája nem más, mint álca a moszkvai álláspont szerint

Kijev békeretorikája nem más, mint álca, mivel Ukrajna továbbra is azt a célt követi, hogy a kollektív Nyugat által meghatározott stratégiai vereséget mérjen Oroszországra – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Sputnik Rádiónak, kommentálva azt, ahogy Ukrajna reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatára – tájékoztatott az oroszhirek.hu.

Zaharova értékelte az ukránok reakcióját Orbán Viktor tűzszüneti javaslatára
Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Genya Savilov

„Az egész békeretorika csak ködösítés, füst és tükör, közhelyek vagy mémek. Elvont szavak, amelyeket kívülről kell megtanulni és hangoztatni, miközben egyetlen cél van, amelyet a kollektív Nyugat hirdetett meg, nevezetesen stratégiai vereséget okozni Oroszországnak” – mondta a diplomata – adta hírül az oroszhirek.hu.

Orbán Viktor keddi kijevi tárgyalásai után egy sajtótájékoztatón azt javasolta, hogy Ukrajna fontolja meg a tűzszünetet, mint lépést az Oroszországgal a fegyveres konfliktus rendezéséről szóló tárgyalások megkezdéséhez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban ugyanezen a tájékoztatón nem is említette meg ezt a kezdeményezést.

Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője később azt mondta, hogy Kijev tudomásul vette a magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát, de úgy véli, hogy az ilyen kezdeményezéseket nem lehet a rendezés egyéb szempontjaitól elszigetelten vizsgálni.

Kapcsolódó írásaink