Külföld

Kinek az érdeke inkább a tűzszünet?

„Kinek az érdeke inkább a tűzszünet 2024 nyarán?” – teszi fel a kérdést Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő Facebook-bejegyzésében. „Annak, aki védekezik. Ez pedig Ukrajna. 2022 őszén inkább az oroszok érdeke volt, amikor védelembe szorultak, és területeket vesztettek. Most az ukránok vannak rosszabb helyzetben, egy folyamatosan degradált energetikai infrastruktúrával.”

Kinek az érdeke inkább a tűzszünet?
Az ukrán hadsereg 92. rohamdandárjához csatlakozott ukrán elítéltek egy kiképzésen a Harkivi területen
Fotó: AFP/Roman Pilipey

Demló Attila már kedden is utalt arra, hogy más szelek fújnak Kijevben, és eljön lassan a nem túl kedvező realitásokkal való szembenézés kora, amely részben már látható mindenki számára.

m
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő
Fotó: Facebook / Demkó Attila

„Tárgyalni kell Ukrajnával, ez a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke – ez egyébként végig megvolt, csak nem a sajtó lapjain. Ezért hangsúlyozom, ami megjelenik nyilvánosan, az mindig a jéghegy csúcsa – és sokszor nem is igaz, vagy csúsztatás.

Egyébként meg nem az segít valójában Ukrajnának, aki felelőtlenül ígér: minden felelőtlen ígéret, le nem szállított lőszer, halottakban mérhető a fronton.

Az segít, aki megmondja őszintén – eleve kevés esély volt a teljes ukrán győzelmemre, amelyet a teljes nyugati elit mantraként ismételgetett, de a Prigozsin-lázadás leverése és az ukrán offenzíva kudarca után majdnem semmi.

Személy szerint ezt mindig őszintén elmondtam az ukránoknak – 22-ben és 23-ban meglehetősen ellenséges volt a reakció –, amikor most májusban leültem hattérbeszélgetni komoly ukrán véleményformálókkal, Ungváron, egészen más volt a hangulat. Akkor sem szerették, amit mondok, de már tudták, hogy igaz.

Ismétlem, a világot úgy kell nézni amilyen, és nem amilyennek látni szeretnénk. Ukrajna tragédiájára nincsen jó megoldás, nincs is jó pár éves távlatban megoldás, sőt évtizedes távlatban, de menedzselni lehet, elkerülni a még rosszabbat” – írta Demkó Attila.

A biztonságpolitikai szakértő meglátása szerint az oroszok ezen ütem mellett öt évet is simán folytathatják a háborút, míg az ukrán embertartalékok kimerülése miatt az ő oldalukon ez kizárt. Egy-két évük még lehet, de több nem.

„Természetesen a tűzszünet mindkét félen múlik, és Zelenszkij elnök sem mondhatott bármi pozitívat erre Orbán Viktornak – ilyen a politika –, de előbb-utóbb ez lesz a vége. Tűzszünet, tárgyalás, és mire nyugdíjas leszek, talán tartós béke” – jegyzi meg Demkó Attila.

„Abból, ami lejött, látszik, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete rendezhető – Ukrajna enged vagy engedni fog a legfontosabb kérdésekben. Lehet, hogy nem mindenben, de »mindent vagy semmit«-et játszani nem okos egy ilyen helyzetben. Kommentbe kiteszem Dobsa István barátom interjúját a kérdésről, aki Beregszászon élve lát nagyon sok dolgot, amelyet mi innen, Budapestről nem.”

Demkó Attila az M1 Világ című heti külpolitikai magazinjának is adott interjút, amely szombaton lesz látható.

Kapcsolódó írásaink