Külföld

„Ukrajna nem hajlandó kompromisszumra”

Andrij Jermak azt mondta, hogy Kijev minden tanácsot meghallgat

Ukrajna nem hajlandó kompromisszumot kötni Oroszországgal, és területeket feladni a háború befejezése érdekében – jelentette ki egy magas rangú ukrán tisztviselő kedden – fogalmazott a mandiner.hu.

„Ukrajna nem hajlandó kompromisszumra”
Andrij Jermak ukrán elnöki kabinetfőnök sajtótájékoztatót tart
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Ukrajna nem hajlandó kompromisszumot kötni Oroszországgal, és területeket feladni a háború befejezése érdekében – jelentette ki egy magas rangú ukrán tisztviselő kedden, amikor Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns azon kijelentésével kapcsolatban kérdezték, hogy hatalomra kerülése esetén „rövid idő alatt, januári hivatalba lépése előtt véget vetne a háborúnak” – írja a mandiner.hu.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak washingtoni látogatása során újságíróknak azt mondta, hogy Kijev minden tanácsot meghallgat arra vonatkozóan, hogyan lehetne „igazságos békét” elérni a háborúban.

Az ukrán elnök kabinetfőnöke a NATO-csúcs előtt érkezett meg az Egyesült Államokba. Az Euractiv úgy tudja, hogy a tanácskozás középpontjában Ukrajna áll majd.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna miként értékeli Trump háborúkezelési stratégiáját, Jermak azt válaszolta: „Nem tudom. Majd meglátjuk”.

Majd hozzáfűzte, Ukrajna lobbizni fog az amerikai kormánynál, hogy továbbra is támogassa Ukrajnát. Zelenszkij kabinetfőnöke emlékeztetett, hogy országa korábban kétpárti támogatást kapott Washingtonban, és a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége két év háború után is támogatja a háború sújtotta államot.

Kapcsolódó írásaink

Újabb amerikai katonai csomag Ukrajnának

ĀAz amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint a csomag tartalmaz többek között légvédelmi eszközöket és további nélkülözhetetlen hadi felszerelést, amelyből a légvédelmet szolgáló kapacitások gyorsított ütemben jutnak el ukrajnai hadszíntérre