Külföld

Újabb észak-koreai rakétakilövést ítélt el az EU

Phenjannak fel kellene hagynia a regionális és nemzetközi békét és biztonságot fenyegető valamennyi jogellenes tevékenységével

Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Észak-Korea július 1-jén ballisztikus rakétákat lőtt ki, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését jelenti – közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) kedden.

Újabb észak-koreai rakétakilövést ítélt el az EU
Észak-Korea állítása szerint sikeres rakétatesztet hajtott végre
Fotó: AFP/KCNA via KNS/STR

A külügyi szolgálat szóvivője útján arra reagált, hogy Észak-Korea állítása szerint „szupernagy” robbanófej szállítására alkalmas két, Hvaszong–11Da–4.5 típusú taktikai ballisztikus rakétával hajtott végre sikeres tesztkilövést.

A brüsszeli közlemény hangsúlyozta, az EU sürgeti Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és teljes körű, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon mondjon le nukleáris fegyvereiről és ballisztikus rakétaprogramjáról – írták.
„Súlyos aggodalommal tölt el bennünket Észak-Korea és Oroszország közötti együttműködés elmélyülése, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát. Ismételten és határozottan felszólítjuk mindkét országot, hogy hagyjanak fel az illegális fegyverszállítással is” – fogalmaztak.

Az EU készen áll arra, hogy valamennyi partnerével együttműködjön a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelését célzó érdemi diplomáciai folyamat előmozdítása érdekében – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

ĀA szöuli közlés szerint a rövid hatótávolságú rakétákat Phenjantól déli területről lőtték ki keleti irányba, és mintegy 300 kilométer megtétele után a tengerbe estek. Két hónap óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet