Külföld

Sulyok Tamás: Kiválók a magyar–osztrák kapcsolatok

A magyar–osztrák kapcsolatok kiválók, a két ország viszonya stratégiai partnerségen alapul, barátság jellemzi – közölte a Sándor-palota szerdán, miután Sulyok Tamás köztársasági elnök Bécsben találkozott osztrák kollégájával.

Sulyok Tamás: Kiválók a magyar–osztrák kapcsolatok
A Sándor-palota által közreadott képen Alexander Van der Bellen osztrák elnök (b) fogadja Sulyok Tamás köztársasági elnököt a bécsi államfői rezidencián, a Hofburgban 2024. július 3-án
Fotó: MTI/Sándor-palota

Alexander Van der Bellen és Sulyok Tamás egyetértett abban, hogy „a jelenlegi, rendkívüli időkben minden eddiginél fontosabb a szomszédos országok közötti jó és kiegyensúlyozott együttműködés, valamint a folyamatos és rendszeres kapcsolatok fenntartása”.

A két ország gazdasági és kulturális kapcsolatai is kiválók, viszonyuk stratégiai partnerségen, évszázadokra visszanyúló történelmi összefonódásokon alapul, barátság jellemzi – emelték ki.

Közölték azt is, hogy az osztrák elnök támogatásáról biztosította egy bécsi magyar nyelvű középiskola létrehozásának tervét.

A burgenlandi határátkelők forgalomkorlátozásával kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy közös cél a probléma mihamarabbi megoldása és a határforgalom zavartalanságának biztosítása. Ennek érdekében a kormányok között konstruktív tárgyalások folynak – írták a közleményben.

A magyar államfő tájékoztatta továbbá osztrák partnerét a magyar soros EU-elnökség céljairól, amelyek kapcsán a felek hangsúlyozták az EU versenyképessége növelésének fontosságát, valamint mindketten kiemelten fontosnak tartották a Nyugat-Balkán országainak mihamarabbi csatlakozását az Európai Unióhoz.

Sulyok Tamás osztrák partnerét hivatalos budapesti látogatásra invitálta.

A Sándor-palota tájékoztatása szerint az osztrák elnökkel folytatott megbeszélés után Sulyok Tamás találkozott Wolfgang Sobotka osztrák házelnökkel, akivel egyebek között az ukrajnai háborúról és a nemzeti kisebbségi jogok védelmének szükségességéről folytatott tárgyalást – utóbbi fontosságával az osztrák házelnök is egyetértett.

A megbeszélésen szóba került továbbá az Európában növekvő antiszemitizmus is, amelyet a Hamász palesztin iszlamista szervezet tavaly októberi támadása felerősített.

Ezzel kapcsolatban a magyar államfő azt mondta: „Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmus kapcsán. Kiállunk Izrael mellett, mert joga van az önvédelemhez.”

Sulyok Tamás elítélte a terrorizmus minden formáját, hozzátette ugyanakkor, hogy a palesztin nép és a Hamász közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

A kiváló gazdasági és kulturális kapcsolatokat méltatva a magyar államfő azt mondta, hogy éppen idén 100 éve állították fel a bécsi Collegium Hungaricumot, az első magyar kulturális intézményt külföldön.

Sulyok Tamás a megbeszélések után megkoszorúzta Semmelweis Ignác szobrát a bécsi Orvostudományi Egyetemen. Az államfő délután találkozik az ausztriai magyarság képviselőivel, este pedig részt vesz a magyar EU-elnökség nyitókoncertjén.

Kapcsolódó írásaink