Külföld

Posztumusz Becsület Érdeméremmel tüntet ki két polgárháborús katonát Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök posztumusz Becsület Érdeméremmel tüntet ki két közlegényt, akik több mint 160 évvel ezelőtt, az amerikai polgárháborúban az északi hadsereg katonáiként elkötöttek egy konföderációs vonatot – jelentette be a Fehér Ház szerdán.

Posztumusz Becsület Érdeméremmel tüntet ki két polgárháborús katonát Joe Biden
Joe Biden amerikai elnök a Georgia állambeli Atlantában 2024. június 27-én, miután vitázott Donald Trump volt amerikai elnökkel és republikánus elnökjelölttel
Fotó: AFP/Mandel Ngan

A Fehér Házban rendezett ünnepségen Philip Shadrach és George Wilson számára az 1862. április 12-i „nagy vonathajsza” (Great Locomotive Chase) néven ismertté vált vonatrablás során tanúsított vitézségükért és vakmerőségükért ítélik oda a Medal of Honor kitüntetéseket – közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az esetet az Egyesült Államok hadserege történelmének egyik legkorábbi különleges műveleteként tartják számon.

Az 1862-es rajtaütés idején az északi katonák civileknek álcázva magukat a konföderációs, déli területen eltérítették a vonatot, majd észak felé irányították. A Georgiából Tennessee állam felé haladó vonat mögött robbanószereket helyeztek el, hogy elpusztítsák a konföderációs infrastruktúrát.

A résztvevők közül hatan voltak az elsők között, akiket a nem sokkal korábban alapított Becsület Érdeméremmel tüntettek ki. Az évtizedek alatt az akcióban rész vevő további 13 ember részesült a kitüntetésben, azonban Shadrach és Wilson érdemeit – akiket tettükért elfogtak majd felakasztottak a déliek az akció után – ez idáig nem ismerték el.

A Becsület Érdemérem a legmagasabb adományozható kitüntetés az Egyesült Államok fegyveres erőinél. Azok kaphatják meg, akik kötelességüket messze meghaladva, életüket kockáztatva bizonyítják bátorságukat katonai műveletben.

Kapcsolódó írásaink