Külföld

Oroszország terve a nyárra

Új front nyílhat

A Harkivi területen végrehajtott orosz offenzíva után, amelyet az Ukrán Fegyveres Erőknek sikerült megállítaniuk, aktívan terjedni kezdtek az úgynevezett „fenyegetésről” szóló üzenetek a Szumi régiót illetően, és Fehéroroszország továbbra is a határon lévő „növekvő feszültségről” nyilatkozik. Ugyanakkor az ellenség tovább növeli a nyomást a Donyecki területen – írta meg az Rbc.ua.

Oroszország terve a nyárra
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu via AFP/Jose Colon

Ellenséges offenzíva fenyeget a Szumi régióban?

Az oroszok akkor kezdték el terjeszteni a pletykákat egy állítólagos támadásról Szumi régió ellen, amikor északon, a Harkiv szektorban fokozták tevékenységüket, ahol nem a remélt eredményt érték el. Jelenleg az ukrán Állami Határőrszolgálat azt állítja, hogy az orosz hadsereg nem rendelkezik elegendő erővel és eszközzel ahhoz, hogy támadást indítson Szumi régióban. Hasonló üzenetet osztott meg az RBC-Ukrajnával a vezérkar egyik forrása, aki biztosította, hogy Oroszország jelenleg nem hoz létre támadó csoportokat a Szumi régió közelében.

Az Állami Határőrszolgálat szóvivője, Andrij Demcsenko szerint azonban „minden helyzetre fel kell készülnünk, amíg Ukrajnának olyan szomszédja van, mint Oroszország”. Mindazonáltal elmondása szerint az utóbbi időben az orosz felderítőcsoportok tevékenységének csökkenését regisztrálták.

„Az ellenséges szabotázs- és felderítőcsoportok tevékenységének bizonyos mértékű csökkenését tapasztaltuk az elmúlt időszakban, de az nem tűnt el teljesen. És az ellenséges szabotázstevékenységek fenyegetése sem szűnik meg” – mondta Demcsenko egy műsorban.

A határőrök azonban nem zárják ki, hogy Oroszország kiterjeszti az aktív ellenségeskedések hatókörét. A helyzetet elemző amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint viszont nem világos, hogy lesz-e újabb orosz offenzíva. Az elemzők szerint azonban egy ilyen forgatókönyv bekövetkezte esetében a megszállók bármilyen offenzívája arra irányulna, hogy nyomást gyakoroljanak, és eltereljék az ukrán erők figyelmét a frontvonal egyéb kritikus területeiről.

Pavlo Narozsnyij katonai szakértő szerint a megszálló erőknek nincsenek meg az erőforrásaik ahhoz, hogy támadást indítsanak Szumi térségében, és az oroszok már megnyújtották a frontot Harkiv térségéig, ahol sikeresen elakadtak.

„Megpróbálnak ott előrenyomulni, de inkább úgy tűnik, hogy megpróbálják visszaverni az ukrán ellentámadásokat. Ez a maximum, amelyre jelenleg képesek. Érdekes helyzetben vannak most: nem tudnak előrenyomulni a Harkivi régióban, de nincs hová visszavonulniuk sem. Nincsenek előkészített pozíciók, ahová visszavonulhatnának. Ezért vannak egyfajta »Zugzwangban«. Akár egy zászlóaljat is bekerítettek az aggregátüzemben, amelyet szintén nem könnyű elhagyni” – mondta a forrás.
A szakértő kifejtette, hogy az orosz offenzívához több tízezer katonára van szükség, mert például a Harkivi területen az ellenség akár kilencvenezres kontingenst is felhalmozhatott.
„Vagyis legalább 60-70 ezerre van szükségük a Szumi régióban, és egyszerűen nincs honnan mozgosítani őket. Mert most havonta 30-32 ezret mozgósítanak, amely elég az ukrajnai háborúban elszenvedett veszteségek fedezésére” – mondja Narozsnyij.

Fehéroroszországi nyilatkozatok a „növekvő feszültségről”

A diktátor Alekszandr Lukasenka rezsimje az utóbbi időben elkezdett nyilatkozatokat terjeszteni az ukrán határon „növekvő feszültségekről”. A fehérorosz tábornokok ismét az úgynevezett „Ukrajnából a határ felé irányuló erők összevonásáról” beszélnek, és a korábbi fenyegetésekhez nukleáris fenyegetések is csatlakoztak.

Tegnap például Lukasenka azt mondta, hogy „a határőröket áthelyezték a megerősített határvédelemre” Fehéroroszországban, és hogy a különleges erőket, valamint a légierőt és a légvédelmi erőket „magas készültségbe” helyezték. Az ukrán határőrök viszont a fehérorosz fél kijelentéseit pusztán manipulációknak és „információinjekcióknak” nevezik, amelyeket azért tettek, hogy Ukrajnára hárítsák a felelősséget.

„Fehéroroszország iránya mindaddig fenyegető marad számunkra, amíg Fehéroroszország az orosz befolyás pályáján marad. Mi pedig tovább fogjuk növelni védelmi képességeinket” – mondta Demcsenko.

Emellett a fehérorosz hadseregnek nincs feltétele arra, hogy közvetlenül részt vegyen a háborúban. Pavel Narozsnyij szakértő szerint Fehéroroszország sem erőforrásokkal, sem motivációval, sem képességekkel nem rendelkezik.

„Ki fog harcolni Fehéroroszország részéről? A fehérorosz hadsereg, amely minden fegyverét átadta Oroszországnak, amely három-négy szerencsétlen zászlóaljjal rendelkezik? Mi értelme, miért kell harcolniuk? Csak pszichológiai támadásokat tudnak tenni. Némi feszültséget kelteni vagy kivándorlókat küldeni Európába. Ez minden, amit tehetnek” – mondja Narozsnyij.

A „forró” Kelet és az, hogy Oroszország bővítheti-e a frontvonalat?

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij szerint jelenleg az egész frontvonalon heves, változó intenzitású harcok folynak, Pokrovszki irányában pedig továbbra is nehéz a helyzet. A két héttel ezelőtti állapothoz képest a torezki szektor is felkerült a listára, ahol az ukrán katonák napról napra jelentősen csökkentik az ellenséges támadók számát. Más területeken – jegyzi meg a vezérkari főnök – csökkent az ellenségeskedések intenzitása, miközben az aktív frontvonal növekedett.
Pavlo Narozsnyij a lapnak adott interjúban kifejti, hogy nem valószínű, hogy az oroszok képesek lesznek újabb területeket „lehúzni”, és elsősorban a taktikai helyzet javítására összpontosítják erőfeszítéseiket.

„Ezek a Pokrovszke és Toretszke irányok, valamint a Chasiv Jar, amelyeket nem tudnak frontálisan megrohamozni, hanem oldalról próbálkoznak majd. Talán Kupjanszk irányában is tesznek majd néhány kísérletet. De jelenleg úgy néz ki, hogy a Toretszki és Pokrovszki irányok a fő támadási irányuk. Ezt mondják a nyári hadjáratuk kezdete óta” – mondja Narozsnyij.

Elmagyarázza, hogy most a megszállók feladata, hogy elérjék a Donyecki terület határait, és elfoglalják a Kramatorszk–Szlavjanszk agglomerációt. És eddig az ellenség taktikai sikereket ért el a Pokrovszki szektorban, ahol Ocseretynyéig nyomult előre, de most az ukrán hadsereg ott ellentámadásba lendült, és több-kevesebb sikerrel.

„Úgy néz ki tehát, hogy a nyári orosz hadjárat sikeresen elakadt. Komoly sikereket nem értek el, de hatalmas veszteségeket szenvedtek, különösen a Harkivi területen. Ott egy fekete lyuk van. Mint Vovcsanszk, ahová katonákat küldenek, és ott megölik őket. Ahol az ukrán tüzérség szabad kezet kapott, és a Belgorodi területen, a hátországukban dolgozik, stb.” – zárta a szakértő.

Kapcsolódó írásaink