Külföld

Orbánt dicsérik Svájcban

A magyar miniszterelnök kijevi útja során interjút adott a Die Weltwoche nevű konzervatív svájci lapnak, amelynek kommentelői egyetértettek a magyar kormány békepárti álláspontjával, írja a Mandiner.hu.

Orbánt dicsérik Svájcban
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök a Roger Köppel neves svájci újságírónak adott interjúban elmondta, hogy Magyarországnak nem érdeke a háború folytatása, hanem békét szeretne. A miniszterelnök hozzátette: Kijevben igazságos és objektív módon próbálta képviselni Európa érdekeit.

„Köszönjük az erőfeszítéseit, köszönjük, hogy inkább a diplomácia nyelvét beszélné, és nem a fegyverekét!

„Nagyon vágyunk a békére!” – írta az egyik kommentelő a svájci lap videója alatt.

„Orbán csak most vette át (a soros elnökséget), de máris legenda” – olvasható egy másik megjegyzésben.

Egy harmadik kommentelő szerint Németországnak is hasonló vezetőre lenne szüksége: „Ilyen elnökkel Németország lenne a világ legbiztonságosabb országa!”

„Orbán talán az egyetlen az EU-ban, akinek még van esze és látása."

„Magyarország egy kis ország, de az emberek Európa-szerte az ilyen missziókból látják, hogy hol vannak a háborúskodó és hol a békeszerető erők, és ezt remélhetőleg értékelni fogják a választásokon” – fejtette ki egy másik hozzászóló.

Egy kommentelő megjegyezte: a legtöbb európai köztévében le se adnának egy ilyen interjút, pedig szükség lenne rá.

Kapcsolódó írásaink