Külföld

Kína támogatja Kazahsztán csatlakozását a BRICS-hez

A kínai elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet szerdán kezdődött, kétnapos tanácskozására érkezett Asztanába

Kína támogatja Kazahsztán csatlakozását a BRICS-országok csoportjához – mondta szerdán Hszi Csin-ping kínai elnök a Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel tartott sajtótájékoztatóján Asztanában.

Kína támogatja Kazahsztán csatlakozását a BRICS-hez
A kazah elnöki sajtószolgálat által 2024. július 3-án kiadott képen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök Asztanában folytatott megbeszéléseiket követően tájékoztatót tartanak a média képviselői számára
Fotó: AFP/Handout/Kazakhstan's presidential press service

Hszi egyúttal arra biztatta Kazahsztánt, hogy vállaljon középhatalmi szerepet a nemzetközi színtéren, és vegye ki részét a globális irányításból.

A 2006-ban alakult, Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát is magában foglaló BRICS-országok csoportját Kína és Oroszország a nyugati gazdasági dominancia ellenében szeretné bővíteni. Tavaly augusztusban a csoport Szaúd-Arábiát, Iránt, Etiópiát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emirátusokat is meghívta tagjai közé. Argentína jelentkezését Javier Milei, az ország tavaly decemberben megválasztott új elnöke visszavonta.

A kínai elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet szerdán kezdődött kétnapos tanácskozására érkezett Asztanába.

A Tokajevvel tartott kétoldalú megbeszélésen abban is megállapodtak, hogy a lehető leggyorsabban megduplázzák a két ország közötti kereskedelmet.

Kapcsolódó írásaink