Külföld

Hatalmas a megosztottság a CDU-ban

Kelet-Németországban sokan aggódnak a háború eszkalációja miatt

A CDU a következő Bundestag-választási kampányban a biztonságpolitikát szeretné kiemelni, de Kelet-Németországban az ukrajnai szolidaritás árthat nekik – olvasható a mandiner.hu oldalán.

Hatalmas a megosztottság a CDU-ban
Silberhorn (CDU/CSU) felszólal az európai gazdaságélénkítési terv vitáján
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Carsten Koall

Friedrich Merz, a CDU vezetője, változtatásokat eszközöl, hogy kezelje a párton belüli és az országos megosztottságot – írta meg a Welt alapján a mandiner.hu.

Thomas Silberhorn, a CSU képviselője szerint a választási győzelem esetén a biztonságpolitika kiemelt terület lesz, több pénzt követelve a védelemre és szorosabb együttműködést Ukrajnával.

Ugyanakkor Kelet-Németországban sokan aggódnak a háború eszkalációja miatt, ami szavazatok vesztésével járhat a CDU-nak.

A CDU-nak stratégiát kell találnia, hogy ne veszítse el a keletnémet szavazókat, miközben megőrzi biztonságpolitikai álláspontját. Néhányakszerint ez megalkuvás, de Merz óvatosabb hangot üt meg. Az ukrajnai háború és az orosz kapcsolatok kérdése mélyen megosztja a pártot, különösen, ahogy az őszi tartományi választások közelednek.

A védelmi kiadások finanszírozása további kihívás a CDU számára. Serap Güler szerint több pénzt kell fordítani a védelemre, de Merz ragaszkodik a költségvetési fegyelemhez, ami nehezíti a jelentős védelmi kiadások megvalósítását.

Kapcsolódó írásaink