Külföld

Európa nem hisz Ukrajnában

A NATO vezetői nem valószínű, hogy a tagállamok lakossága körében „támogatásra találnak a csapatok bevetéséhez”

Egy közvélemény-kutatás szerint a legtöbb európai úgy véli, hogy a háború tárgyalások útján fog véget érni. Úgy tűnik az embereknek elegük van a vérontásból – írta meg a Magyar Nemzet.

Európa nem hisz Ukrajnában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Míg az ukránok többsége úgy véli, hogy Kijev meg fogja nyerni a háborút az orosz csapatokkal szemben, az európaiak szkeptikusabbak, írja az ukrán Unian.

A Politico szerint ezt bizonyítja a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) szerdán közzétett tanulmánya, amelyben 14 uniós ország polgárait kérdezték meg arról, hogy mit gondolnak az ukrajnai konfliktusról.

Kiderült, az európaiak inkább úgy vélik, hogy Ukrajna nem fogja legyőzni Oroszországot a csatatéren – a megkérdezettek mintegy harmada-fele úgy gondolja, hogy a háború tárgyalásos rendezéssel fog végződni, míg a válaszadók 31 százaléka orosz győzelmet tart valószínűnek.

A megkérdezett uniós országok közül csak Észtországban volt magasabb – 38 százalék – azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint Ukrajna győzni fog.

Ezzel szemben az ukránok többsége (58 százalék) továbbra is bízik abban, hogy csapataik győzni tudnak, és továbbra is számíthatnak nemzetközi szövetségeseik támogatására. Az ukránok mindössze egy százaléka hisz abban, hogy Oroszország megnyeri a háborút, míg harminc százalékuk a tárgyalásos rendezést tartja a legvalószínűbb eredménynek.

A NATO vezetői nem valószínű, hogy a tagállamok lakossága körében „támogatásra találnak a csapatok bevetéséhez”. Az ezt az ötletet támogatók aránya mindössze négy és 22 százalék között mozog a különböző országokban.

A védelmi kiadásokkal kapcsolatban az derült ki, hogy a legtöbb ország ellenzi a hozzájárulások növelését, kivéve Lengyelországot (ahol 53 százalék támogatja ezt), Észtországot (45 százalék), Svédországot (41 százalék) és Németországot (40 százalék).

A megkérdezett európaiak megosztottak abban a kérdésben is, hogy milyen előnyökkel járna Ukrajna uniós csatlakozása. A leginkább támogató országok Portugália, Észtország, Svédország, Spanyolország és Lengyelország, míg a legszkeptikusabbak e téren Németország, Bulgária, a Cseh Köztársaság és Franciaország – írja a Politico. A felmérés azonban nem terjedt ki minden országra.

Az ukránok csaknem kétharmada azonban (64 százalék) úgy véli, hogy az uniós tagság ugyanolyan fontos országuk jövője szempontjából, mint a NATO-tagság.

Kapcsolódó írásaink