Külföld

Kilenc repülőgép harcképtelenné tételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Egy moszkvai bíróság elrendelte a volt ukrán miniszterelnök és volt ukrán külügyminiszter letartóztatását

Megsemmisített öt Szu–27-es repülőgépet az ukrajnai Poltava megyében lévő mirhorodi reptérre Iszkander rakétákkal végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg, további kettőt pedig ugyanott, ugyancsak a földön üzemképtelenné tett, miközben egy MiG–29-est és egy Szu–27-est az orosz légvédelem lőtt le – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Kilenc repülőgép harcképtelenné tételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium
Az orosz légicsapás megsemmisítette a Donyecki területen lévő kisebb városok és falvak lakóházait, a támadásokban több civil is megsebesült
Fotó: AFP/Anadolu/Pablo Miranzo

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 625 repülőgépet veszítettek el.
A moszkvai katonai tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben tíz ukrán ellenrohamot vertek vissza, közülük kilencet a donyecki régióban.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett három tüzérségi és hat tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze-2000-es önjáró, valamint három amerikai M198-as és egy M777-es, továbbá egy brit FH–70-es vontatott tarackot, hat brit Storm Shadow manőverező repülőgépet, egy francia HAMMER irányított légibombát, egy HIMARS-rakétát, valamint 81 drónt, köztük egy török Bayraktar TB2-est.

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek mintegy 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.
Igor Kimakovszkij, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének tanácsadója a Pervij Kanal orosz állami televíziónak kijelentette, hogy a régió területének több mint 40 százaléka még mindig ukrán ellenőrzés alatt áll.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében három különböző településen egy civil életét vesztette, kettő pedig megsebesült.

Egy moszkvai bíróság kedden – távollétében – elrendelte Volodimir Hrojszman volt ukrán miniszterelnök és Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter előzetes letartóztatását. Korábban Moszkva mindkét volt tisztségviselő ellen elfogatóparancsot adott ki.

Egy szentpétervári bíróság szélsőségesnek nyilvánította Alekszandr Nyevzorov újságírót és feleségét, Ligyija Nyevzorovát, és betiltotta tevékenységüket. A testület a házaspár Oroszországban lévő vagyonát állami jövedelemmé minősítette. Az ítélet megfellebbezhető.

Nyevzorovot egy moszkvai bíróság tavaly februárban távollétében nyolcévi szabadságvesztésre ítélte az orosz hadseregről szóló dezinformációk terjesztéséért, az orosz belügyminisztérium pedig körözési listára tette. A felesége szerint Nyevzorov Izraelbe távozott.
Az újságírót pénzbírsággal sújtották a külföldi ügynökökre vonatkozó előírások megszegése címén, valamint amiatt, hogy az amerikai Szabadság Rádiónak nyilatkozva „gyűlöletet keltett Oroszország és Fehéroroszország polgárai ellen”.

Kapcsolódó írásaink