Külföld

Ukrán kormányzó: Az orosz erők ismét Herszont lőtték

Egy ember meghalt, tízen megsebesültek

Az orosz erők heves tüzérségi tüzet zúdítottak a dél-ukrajnai Herszon városára kedden déltájban, a támadás következtében életét vesztette egy 54 éves nő, és tíz ember megsebesült – közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.

Ukrán kormányzó: Az orosz erők ismét Herszont lőtték
Az ukrajnai Herszont ismét támadták, egy halott, tíz sebesült
Fotó: AFP/Ukrainian Emergency Service/Handout

Az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében Nyikopol városát érte orosz csapás kedden, aminek következtében – Szerhij Liszak kormányzó közlése szerint – életét vesztette egy 61 és egy 86 éves nő, és az eddigi adatok szerint kilencen megsebesültek, köztük egy 9 és egy 17 éves fiú.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be, hogy ukrán repülőgépek sikeres támadást hajtottak végre egy orosz lőszerraktár ellen az ideiglenesen megszállt Krímben. Tagadta egyúttal a médiában elterjedt hírt arról, hogy az orosz erők nagyszámú ukrán harci gépet semmisítettek meg.

„Az ellenséges propaganda szerint 'megsemmisített' ukrán repülőgépek ismét sikeresen hajtanak végre harci küldetéseket, rakéta- és bombatámadásokat indítanak a megszállók állásai ellen, és fontos katonai létesítményeket számolnak fel mélyen az ellenséges vonalak mögött” – írta a Telegramon. Emlékeztetett arra, hogy hétfőn az orosz erők csapást mértek az ukrán hadsereg egy Poltava megyei repterére. Hétfő este Jurij Ihnat, a légierő szóvivője megerősítette: valóban volt orosz támadás és az ukrán fegyveres erők veszítettek el haditechnikai eszközöket, de – mint mondta – korántsem annyit, mint azt az orosz fél állítja.

Az ukrán főügyészség az Interfax-Ukrajina hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az ukrán katonai alakulatokba 3171 olyan ember érkezett szerződéssel katonai szolgálatra, akit feltételesen helyeztek szabadlábra. Elítéltek azóta jelentkezhetnek Ukrajnában katonai szolgálatra, amióta a parlament május 8-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek mozgósíthatóságát, amennyiben önként jelentkeznek szolgálatra.

Az új jogszabály szerint azonban továbbra sem szolgálhatnak az ukrán fegyveres erőkben szándékos emberölést elkövetők, nemi erőszaktevők és pedofilok, korrupt hivatalnokok, az ország nemzetbiztonsága ellen vétők, valamint kábítószer illegális előállításáért, megszerzéséért, terjesztéséért vagy birtoklásáért elítéltek. Ezenfelül csak olyanok mozgósíthatók, akiknek legfeljebb három év maradt hátra a büntetésükből.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka látogatást tett a donyecki régióban harcoló, Ljut elnevezésű rendőrségi rohamdandárnál, amelynek vezetőitől jelentést hallgatott meg a hadműveleti helyzetről.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az orosz csapatok tizenegy irányban támadtak a fronton, 189 katonai összecsapásra került sor, a legtöbb ütközet a Donyeck megyei Pokrovszknál volt. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 545 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 56 tüzérségi rendszert és 21 drónt.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 544 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 19 orosz harckocsit, 66 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, továbbá 36 drónt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden telefonos megbeszélést folytatott Mark Ruttével, aki októbertől tölti be a NATO-főtitkári tisztséget, távozva Hollandia ügyvivő miniszterelnöki posztjáról. Zelenszkij tájékoztatása szerint köszönetet mondott neki azért, amit „ő személyesen, valamint kormánya és a holland nép tett Ukrajnáért, különösen a jelentős mértékű védelmi, humanitárius és politikai támogatásért”.

Kapcsolódó írásaink