Külföld

Biden visszaléphet az elnökségért vívott versenytől

Donald Trump és Joe Biden elnök tévévitája óta a demokratapárti politikus visszalépéséről zajlik a vita

Joe Biden amerikai elnök komolyan fontolgatja, hogy ki tudja-e heverni a vitán nyújtott „katasztrofális” teljesítményét – jelentette szerdán a New York Times egy névtelenséget kérő „kulcsfontosságú szövetségesére” hivatkozva, írja az oroszhirek.hu.

Biden visszaléphet az elnökségért vívott versenytől
Joe Biden elnök (j) és Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök a CNN elnökjelölti vitáján a CNN stúdiójában a Georgia állambeli Atlantában, 2024. június 27-én
Fotó: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

Biden végigküszködte a múlt heti, a CNN által rendezett vitát kihívójával, Donald Trumppal. A Times „lesújtónak” minősítette teljesítményét, annak ellenére, hogy Biden kampánya úgy alakította számára a körülményeket, hogy azok maximálisan kedvezőek legyenek.

„Tudja, hogy ha még két ilyen eseménye lesz, akkor a függetlenség napi hétvégére már máshol leszünk” – mondta a lapnak a meg nem nevezett szövetséges.

Bár a meg nem nevezett forrás ragaszkodott ahhoz, hogy Biden „még mindig mélyen benne van az újraválasztásért folytatott küzdelemben”, a 81 éves férfi állítólag tisztában van azzal, hogy a következő napoknak jól kell alakulniuk, ha „meg akarja menteni” jelöltségét.

Biden a tervek szerint pénteken interjút ad George Stephanopoulosnak, az ABC műsorvezetőjének – aki a Clinton kormányzat veteránja –, és részt vesz kampányrendezvényeken Pennsylvaniában és Wisconsinban. Szerda estére egy demokrata kormányzókkal zajló találkozó is szerepel a programban.

Andrew Bates fehér házi szóvivő a lapnak azt mondta, hogy a névtelen szövetséges állítása „teljesen hamis”, és hogy nem kapott elég időt a válaszadásra.

A Times szerint Biden legalább egy embernek azt mondta, hogy nyitott arra a lehetőségre, hogy a vitáról az elmozdulás és a narratíva Trumpra történő áthelyezésének terve „nem biztos, hogy működik”.

A Fehér Ház és a kampány számos kifogást emelt a vitán történtek miatt. Közben a CBS News szerdai közvélemény-kutatása szerint Trump országosan két ponttal, a csatatérállamokban pedig három ponttal vezet Biden előtt.

„Egyre nagyobbak az aggodalmak a jelölt életképességével kapcsolatban, és azzal kapcsolatban, hogy képes-e még négy évig elnökként szolgálni” – jegyezte meg a Times. Biden több más, meg nem nevezett szövetségese azt mondta a lapnak, hogy „tisztán látja”, hogy „nehéz harcot kell vívnia, hogy meggyőzze a választókat, az adományozókat és a politikai osztályt” arról, hogy a vitán nyújtott teljesítménye csak egy rossz nap volt.

Az évek óta Biden-barát médiumok, amelyek még a múlt hónapban is ragaszkodtak ahhoz, hogy az esze „éles, mint a borotva”, és hogy a mentális és fizikai gyengeségről szóló állítások álhírek, gyakorlatilag egyik napról a másikra az elnök ellen fordultak. A hírek szerint a párt nagy adományozói is így tettek, és új jelöltet követeltek.

Kamala Harris alelnök azonban továbbra is népszerűtlen, és a demokraták nem engedélyezték az indulását, így nem tudták megnevezni a lehetséges utódot.

Kapcsolódó írásaink