Külföld

Az Európa Tanács védelmébe vette az elítélt belarusz ellenzékieket

A testület megkérdőjelezi a bírósági döntés megalapozottságát is

Az Európa Tanács határozottan elítéli a fehérorosz szakértőkből, újságírókból és ellenzéki politikusokból álló csoporthoz tartozók ellen távollétükben hozott büntetőítéleteket – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács (ET) főtitkára szerdán.

Az Európa Tanács védelmébe vette az elítélt belarusz ellenzékieket
Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára
Fotó: Anadolu via AFP/Mustafa Yalcin

Marija Pejcinovic Buric arra reagált, hogy egy fehéroroszországi bíróság hétfőn húsz politikai elemzőt és aktivistát ítélt egyenként legalább tíz év börtönbüntetésre távollétükben a kormány megdöntésére irányuló összeesküvés és szélsőséges csoportban való részvétel címén.

Az ET főtitkára közleményében hangsúlyozta: a megalapozatlan és hamis vádak alapján folytatott tárgyalásokat a tisztességes eljárás egyértelmű megsértése mellett tartották. Ez újabb emlékeztető az országban zajló politikai elnyomásból eredő, az emberi jogok szisztematikus és széles körben elterjedt megsértésére – mondta.

„Az önkényesen elítéltek között vannak az Európa Tanács olyan partnerei, akik megingathatatlanul elkötelezettek közös európai értékeink, az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia mellett” – fogalmazott.

Buric felháborítónak nevezte, hogy fehéroroszokat továbbra is igazságtalanul vádolnak meg és ítélnek el jogaik melletti békés és bátor kiállásuk, sőt – mint kiemelte – csupán szakmai tevékenységük gyakorlása miatt.

Az Európa Tanács teljes szolidaritást vállal Fehéroroszország összes politikai foglyával, azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásukra szólít fel - hangoztatta. A nemzetközi joggal összhangban biztosítani kell az őket ért szenvedésért járó felelősségre vonást – jelentette ki.

Az ET továbbra is szorosan együttműködik a fehérorosz demokratikus erőkkel, a civil társadalommal és a független médiával, valamint mindazokkal, akik egy szabad és demokratikus Fehéroroszország megteremtésére törekednek – tette hozzá közleményében a szervezet főtitkára.

Kapcsolódó írásaink