Külföld

Ukrajna reagált Orbán Viktor békejavaslatára

„Ukrajna álláspontja teljesen világos, érthető és ismert”

Ukrajnát nem érdekli Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslata az Oroszországgal folytatott harcok leállításáról – jelentette ki Volodimir Zelenszkij vezérkari főnök-helyettese, Ihor Zsovkva, amiről az oroszhirek.hu is írt.

Ukrajna reagált Orbán Viktor békejavaslatára
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (jobbra) kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, miután sajtótájékoztatót tartott Kijevben 2024. július 2-án
Fotó: AFP/Genya Savilov

Orbán kedden érkezett Kijevbe, több mint egy évtized óta először látogatott Ukrajnába. A magyar miniszterelnök a Zelenszkijjel való találkozó után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a tárgyalások felgyorsítása érdekében felvetette a „gyors tűzszünet” ötletét.

„[Orbán] hangot adott véleményének” – mondta Zsovkva az ukrán televízióban. „Nem ez az első ország, amely ilyen lehetséges fejleményekről beszél”.

„Ukrajna álláspontja teljesen világos, érthető és ismert” – folytatta a tisztviselő, megjegyezve, hogy a tűzszünetet „nem lehet elszigetelten vizsgálni”.

Kijev kitart amellett, hogy a rendezés csak Zelenszkij „békeformulája” révén lehetséges – tette hozzá.

Az ukrán vezető 2022 végén egy tízpontos programot terjesztett elő, amely magában foglalja az oroszok kivonulását minden olyan területről, amelyet Kijev sajátjának vall, jóvátétel fizetését és a háborús bűnökkel foglalkozó bíróság elé állítást.

Moszkva közölte, hogy elutasítja Zelenszkij követeléseit, mivel azok nincsenek összhangban a helyszíni valósággal és nevetségesek. A múlt hónapban Vlagyimir Putyin elnök ismertette a tűzszüneti tárgyalások megkezdésére vonatkozó feltételeit, beleértve a teljes ukrán kivonulást azokból a régiókból, amelyek Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak, valamint jogilag kötelező érvényű garanciákat arra, hogy Ukrajna soha nem csatlakozik a NATO-hoz.

Kapcsolódó írásaink