Külföld

Kiderültek a tűzszünet részletei

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy azért ment Kijevbe, hogy segítsen az ukrajnai konfliktus rendezésében

Az Ukrajnával folytatott béketárgyalások előtti kölcsönös tűzszünet kérdését a katonaságnak kellene eldöntenie, nem pedig a politikusoknak – mondta Alekszej Csepa dumai képviselő a Lenta.ru-nak adott interjújában. Emlékeztetett arra is, hogy Oroszországot hasonló esetekben már becsapták.

Kiderültek a tűzszünet részletei
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Pablo Miranzo

„A tűzszünet attól függ majd, hogy ki és hogyan tudja kihasználni, de ez már a katonaság, nem a politikusok dolga. Sok mindent megtettünk: mind a csapatok kivonását, mind a hadifoglyok szabadon bocsátását. Természetesen még mindig szükség van a hadifoglyok cseréjére, törekednünk kell a tárgyalásokra, de anélkül, hogy megfeledkeznénk a saját hasznunkról” – hangsúlyozta Csepa.

Hozzátette, hogy a tárgyalások során nem szabadna ellenségeskedésnek lennie, de ehhez Oroszországnak garanciára lenne szüksége egy harmadik, független fél személyében.

„Zelenszkij ukrán elnökben ma nem lehet megbízni, neki saját feladatai és érdekei vannak. Természetesen, amikor tárgyalások lesznek, nem szabad lövöldözni. De szükség lesz garanciavállalókra” – mondta a politikus.

Korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy azért jött Kijevbe, hogy segítsen az ukrajnai konfliktus rendezésében. Azt is javasolta Zelenszkijnek, hogy a béketárgyalások előtt fontolja meg a tűzszünet lehetőségét.

Kapcsolódó írásaink