Külföld

Diplomácia siker: Az ENSZ Közgyűlése május 19-ét a Fair Play Világnapjává nyilvánította

Célba ért a magyar kezdeményezés, hazánk által beterjesztett határozathoz végül 92 tagállam csatlakozott társszerzőként

Az éjjeli órákban magyar diplomáciai siker született az ENSZ Közgyűlésében, ahol a teljes tagság konszenzusával fogadták el azt a magyar kezdeményezésű határozatot, amely május 19-ét a Fair Play Világnapjává nyilvánítja – számolt be közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Diplomácia siker: Az ENSZ Közgyűlése  május 19-ét a Fair Play Világnapjává nyilvánította
Az ENSZ Közgyűlése május 19-ét a Fair Play Világnapjává nyilvánította
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A magyar kezdeményezést nem csupán 92 ENSZ tagállam támogatta, de 92 ország tett szimbolikus vállalást is azzal, hogy a nevét adta a határozathoz, így jelezve teljes egyetértésüket a kezdeményezésünkkel – tette hozzá a külügyér.

A Magyarország által vezetett tárgyalások eredményeként olyan globális koalíciót sikerült összehozni, amely magába foglalja Kína, az Egyesült Államok, Németország, Dél-Korea, Indonézia, Argentína vagy az Egyesült Arab Emírségek támogatását.

Ezzel a 92 országgal a hátunk mögött sikerült a legnagyobb nemzetközi fórumon érvényt szereznünk annak a szemléletnek, amely megerősíti a sportszerűség szellemiségét és az általa képviselt értékeket, mint a szabályok betartása, az ellenfél tisztelete, valamint az erőszak és a dopping elleni fellépés.

Mi még emlékszünk az olimpia béketeremtő, senki által nem vitatott szerepére, emlékszünk arra, hogy egymással hadban álló országok sportolói borulnak egymás nyakába a küzdőtéren vagy a pályán egy-egy mérkőzés után. Most szeretnénk, ha az egész világ emlékezne erre, ezért is hatalmas eredmény, hogy a Magyarország által vezetett tárgyalásoknak ilyen széles koalíciót sikerült összehoznia a kezdeményezésünk mögött.

Alig három héttel a XXXIII. nyári olimpiai játékok előtt, nem túlzás kijelenteni, hogy világszinten is ez a legnagyobb kiállás a sport függetlensége mellett és a világ újbóli blokkosodása ellen. Mindez pedig hozzánk, magyarokhoz kötődik.

Kapcsolódó írásaink