Sport

A sportszerűség bajnokait, hirdetőit ünnepelték

Átadták a Magyar Olimpiai Bizottság fair play-díjait

Sportszerű cselekedetért Márton Véda, Vlasenko Aleksandr, Simon Dániel és az Aramis SE Futsal, életművéért pedig Szepesi László és Osztie Géza részesültek diploma elismerésben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottságának hétfői díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

A sportszerűség bajnokait, hirdetőit ünnepelték
Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke, a nemzet sportolója, nemzetközi fair play-díjas egykori tőrvívó a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2024. június 17-én
Fotó: MTI/Purger Tamás

„A sport minden férfi és nő örökségének része, és hiánya soha nem pótolható” – kezdte beszédét Pierre de Coubertin bárónak, az újkori olimpiák atyjának gondolatával Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, majd kiemelte: a sport képes arra, hogy összehozza az embereket, közösséget építsen, és ez ma talán még fontosabb gondolat, hiszen feszültségekkel teli világban élünk.
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a sportolók gyakran hallják, csak a siker, a győzelem számít, ezt sulykolják beléjük. Ám a mindenáron való győzni akaráson felül kell hogy emelkedjen a tisztesség – fogalmazott.
„A fair play szellemiségéért nem csak a pályán, azon kívül is sokat lehet tenni. Ezt mutatja a mai díjazottak példája is, akik orvosként, sportvezetőként vagy újságíróként terjesztik a fair play szellemiségét” – hangsúlyozta Schmidt Ádám, és megköszönte a MOB Fair Play Bizottságának, hogy alkalmat teremtenek a sportszerű cselekedetek bemutatásának.
Kamuti Jenő, a Magyar- és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, nemzetközi fair play-díjas egykori tőrvívó röviden beszélt a múltról: 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság Párizsban, majd négy év múlva, 1967-ben életre hívták a Magyar Fair Play Bizottságot.
A hétfői ünnepélyes díjátadó gála után a megjelentek fair play fát ültettek a Testnevelési Egyetem udvarán.

A 2023-as év MOB fair play-díjasai
Fair play cselekedet, diploma:
Aramis SE Futsal (futsal)
Márton Véda (úszás)
Vlasenko Aleksandr (műkorcsolya)
Simon Dániel (fallabda)
Fair play a sport szolgálatában, diploma: Tóth Erika, Érdy Márta, Loboda Viola, trófea: dr.Téglásy György (az Országos Sportegészségügyi Intézet – OSEI – orvosigazgató főorvosa), Sinkó Andrea (ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző)
A fair play eszméjének népszerűsítése, diploma: Gesztely FC Sport Bau labdarúgócsapata, trófea: Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, Kocsis L. Mihály, újságíró
Fair play szabadidősport, trófea: Tóth Ádám és M. Tóth Katalin (streetball)
Fair play életmű, diploma: Szepesi László (vívóedző), Osztie Géza (tornaedző)
Művészet/Tudomány, trófea: Nemcsák Károly (színművész)

Kapcsolódó írásaink

MOB: Átadták a 2022-es fair play díjakat

ĀSchmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár gratulált a magyar fair play mozgalomnak, egyúttal kiemelte, hogy idén Magyarország adott otthont a nemzetközi fair play díjak átadásának