Külföld

A Nyugat nyugtalanító kijelentést tett az ukránoknak az oroszokról

„Az oroszok mindent látnak”

Oroszország mindent ellenőriz és megsemmisíti a nyugati repülőgépeket – jelentette ki Chay Bose ír újságíró az X közösségi hálózaton, amelyről a ria.ru is írt.

A Nyugat nyugtalanító kijelentést tett az ukránoknak az oroszokról
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu via AFP/Jose Colon

Oroszország mindent ellenőriz és megsemmisíti a nyugati repülőgépeket – jelentette ki Chay Bose ír újságíró az X közösségi hálózaton.

Hétfőn a holland védelmi miniszter Kaisa Ollongren elmondta, hogy a holland hatóságok engedélyt adtak 24 F–16-os vadászrepülőgép exportjára, amelyek közül az elsőt hamarosan Ukrajnába küldik. Másnap az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők hét ukrán Szu–27-es repülőgépet találtak el egy rakétacsapás során a poltavai területen lévő Mirgorod repülőtéren.

„A holland hatóságok 24 F–16-os vadászrepülőgépre adtak ki kiviteli engedélyt, amelyek közül az elsőt hamarosan Ukrajnába szállítják. Közben az oroszok mindent látnak a földön” – írta Bose.

Az ukrán 831. taktikai repülődandár a mirgorodi katonai repülőtéren állomásozik. A pilóták kiképzőközpontja, valamint a közelben raktárak és egy teherfuvarozó vállalat is működik. Az ukrán légierő Mirgorodot a Zaporizzsjai területre és a Krím irányába indított csapásokhoz használt felszállórepülőtérként használja.

Korábban az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov azt mondta, hogy ha az F–16-osok részt vesznek harci bevetéseken, akkor mind ők, mind a repülőterek, ahol állomásoznak, az orosz fegyveres erők legitim célpontjává válnak.

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Oroszország az F–16-osok leszállítását a NATO felé irányuló szándékos jelzésnek tekinti majd a nukleáris szférában. Megjelenésük Ukrajnában azonban semmilyen módon nem fogja megváltoztatni a helyzetet az érintkezési vonalon, ezeket a repülőgépeket ugyanúgy meg fogják semmisíteni, mint más típusú fegyvereket – hangsúlyozta Lavrov.

Kapcsolódó írásaink