Külföld

Újabb puccskísérlet Ukrajnában

Az összeesküvők el akarták foglalni a Verhovna Radát és fellázítani Kijevet

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására vagy megdöntésére, illetve a hatalom megragadására irányuló cselekmények előkészületének gyanújával több emberen rajtaütött az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) – jelentette az Rtvi.com.

Újabb puccskísérlet Ukrajnában
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) akcióban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

A hatóság közleménye szerint az „aktivisták” június 30-án akartak zavargást kirobbantani Kijevben. A tervük állítólag az volt, hogy bejelentik a katonai és politikai vezetés eltávolítását annak reményében, hogy a nép csatlakozik hozzájuk, majd elfoglalják a Verhovna Rada épületét.

A nyomozás szerint a lázadók csoportját egy 2015 óta az ukránellenes akcióiról ismert közéleti szervezet társalapítója vezette. A gyanúsítottak Kijevből, Dnyipróból és más ukrán régiókból származnak.

Az SZBU házkutatásokat tartott a „provokátoroknál”, amelyek során a bűnüldözők fegyvereket és lőszereket, mobiltelefonokat, számítógépes eszközöket és „bűncselekményeket bizonyító tervezeteket” foglaltak le.

Az őrizetbe vett személyeket az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására vagy megdöntésére, illetve a hatalom megragadására irányuló cselekmények és felhívások elkövetésével vádolták meg.

Kapcsolódó írásaink