Külföld

Még el sem kezdődött, de Anglia elvesztette a háborút

A brit légierőnek mindössze négy vadászgépe áll bevetésre készen

Nagy-Britannia fegyveres erői képtelenek lennének megvédeni az országot egy komoly fenyegetés esetén, mert a védelem túl gyenge bármilyen méretű konfliktushoz. Ezt Rob Johnson, a brit védelmi minisztérium Net Assessment and Challenge igazgatóságának korábbi igazgatója mondta a Financial Times (FT) szerint – írta meg a lenta.ru.

Még el sem kezdődött, de Anglia elvesztette a háborút
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Pool/Jonathan Buckmaster

„A brit fegyveres erők az abszolút minimumból működnek, ami csak a békefenntartó és humanitárius segélyezési műveletek, valamint a civilek háborús övezetekből való evakuálása és némi lázadás elleni küzdelem elvégzését teszi lehetővé számukra” – árulta el.

Johnson szerint Nagy-Britannia bármilyen nagyszabású hadműveletben gyorsan kifogyna a lőszerből, mert az ország védelme túl gyenge és felkészületlen ahhoz, hogy bármilyen méretű fegyveres konfliktust megvívjon és megnyerjen.

Azt mondta, hogy Nagy-Britannia légvédelme „nem megfelelő” a nagy hatótávolságú rakéták megállítására. A Királyi Haditengerészetnek nincs elég hajója ahhoz, hogy az Atlanti-óceán északi részén járőrözzön az orosz tengeralattjáró-tevékenység megfigyelésére és elrettentésére, a RAF-nak pedig majdnem kétszer annyi vadászgépre van szüksége, mint amennyi jelenleg van.

Korábban Greg Bagwell légimarsall azt mondta, hogy Nagy-Britanniának nincs elég repülőgépe ahhoz, hogy szembeszálljon Oroszországgal. Hangsúlyozta, hogy a brit légierőnek mindössze négy vadászgépe áll bevetésre készen, ha Moszkva nukleáris csapást mérne.

Kapcsolódó írásaink