Külföld

Észak-Korea két ballisztikus rakétát indított, az egyik felrobbanhatott

Dél-Korea még elemezi az esetet, és nem tudta azonnal megerősíteni, hogy voltak-e áldozatok vagy keletkezett-e kár észak-koreai tulajdonban – derült ki a katonai szóvivő, I Szongdzsun tájékoztatásából

Észak-Korea hétfőn két ballisztikus rakétát indított, a második rakéta szabálytalan repülés közben felrobbanhatott, törmelékei szárazföldre hullottak – közölte a dél-koreai hadsereg.

Észak-Korea két ballisztikus rakétát indított, az egyik felrobbanhatott
Észak-Korea két ballisztikus rakétát indított, az egyik felrobbanhatott – Képünkön Kim Dzsongün észak-koreai vezető (b) lányával szemléli egy Hwasongpho-18 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kilövését, ismeretlen helyen Észak-Koreában (illusztráció)
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

A dél-koreai vezérkari főnök korábban azt mondta, Észak-Korea egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított, amely mintegy 600 kilométerre repült, míg egy második ballisztikus rakéta mintegy 120 kilométert tett meg, mindkettőt a nyugati partokhoz közeli területről északkeleti irányba indítottak.
A röppálya alapján feltételezhető, hogy a második rakéta az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő területre zuhanhatott.

Dél-Korea közölte, hogy már az előkészületektől kezdve figyeli az északi rakétaindításokat, egyben nyomon követi repülésüket haladásuk során.
A vezérkari főnökök egyesített bizottsága közleményében kiemelte: „Határozottan elítéljük Észak-Korea rakétaindítását, amely provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását.” Hozzátették, hogy az esettel kapcsolatos információkat megosztották az amerikai és japán hatóságokkal.

A hétfői a második sikertelen kísérlet volt öt napon belül. A dél-koreai hadsereg szerint az északiak szerdán egy hiperszonikus rakétával végeztek kísérletet, de az irányíthatatlanná vált és felrobbant.
A hétfői első észak-koreai rakéta egy KN–23-as rövid hatótávolságú ballisztikus rakétához volt hasonló – derült ki a dél-koreai tájékoztatásokból.

Kapcsolódó írásaink