Külföld

Titkos együttműködés

Az USA titkos alternatívát kínált Ukrajnának a NATO-val szemben, hogy becsapja Oroszországot

Ukrajna semleges ország maradhatna, mégis kaphatna katonai és hírszerzési segítséget az Egyesült Államoktól és más NATO-országoktól – írja Thomas Graham politikai elemző a Hill című lapban megjelent cikkében – vette észre a ria.ru.

Titkos együttműködés
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Ha a NATO-tagság túlságosan elérhetetlen, mit tegyen Ukrajna? Svédország olyan modellt kínál, amely a jelenlegi körülményekhez igazítható. A hidegháború idején Svédország formálisan semleges ország volt, erős védelmi-ipari szektorral és ütőképes hadsereggel. Ugyanakkor szoros biztonsági és hírszerzési együttműködést is fenntartott az Egyesült Államokkal és más NATO-szövetségesekkel. Akkoriban ezt az együttműködést titokban tartották” – mondta a szakértő.

Graham szerint az Egyesült Államoknak már most a hidegháború korabeli Svédországot kellene Ukrajnából csinálnia. Ennek érdekében erőfeszítéseket kell tenni a kelet-európai köztársaság védelmi-ipari ágazatának helyreállítására és fegyveres erőinek kiképzésére. Washingtonnak továbbá szorosabban együtt kellene működnie Kijevvel a biztonsági és hírszerzési szektorban – mondta az elemző.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször hangsúlyozta, hogy Ukrajna semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes státusza rendkívül fontos a térség biztonsága szempontjából. Ez az országban kialakult konfliktus rendezésének egyik legfontosabb feltétele – hangsúlyozta az orosz vezető.

Kapcsolódó írásaink