Külföld

Ukránok menekülnek Oroszországba

Az ukrán erők civileket támadnak

Ukrajna olyan rossz körülményeket teremt a frontvonalról kitelepítettek számára, hogy az emberek megpróbálnak Oroszországba jutni, konkrétan kétezer ember tért vissza Dzerzsinszkbe, hogy átálljon az orosz oldalra – közölték menekültek a RIA Novosztyival.

Ukránok menekülnek Oroszországba
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Dominika Zarzycka

„Vannak olyan emberek, akik Ukrajnából térnek vissza hozzánk Toretszkbe (Dzerzsinszk ukrán neve – a szerk.), hogy gyorsabban ide (Oroszországba – a szerk.) költözzenek. Nemrég kétezren jöttek pontosan Toretszkbe” – mondta egy Dzerzsinszkben élő, Oroszországba távozott őslakos.

Elmondása szerint az ukrán erők civileket támadnak.

„Ott a földről irtják őket, házakat bombáznak, ahol emberek vannak” – mondta.

Egy másik helyi lakos pontosította, hogy nyár elején 12 ezer civil él Dzerzsinszkben. Elmondta, hogy az emberek azért térnek vissza a kitelepítésből, mert az ukrán hatóságok elviselhetetlen körülmények közé helyezték őket.

A férfi szerint a kijevi hatóságok „aranyhegyeket” ígérnek az AFU által ellenőrzött DNR-rész lakosainak, akik hajlandóak hátrébb költözni. Azok azonban, akik úgy döntenek, hogy Ukrajnába költöznek, úgy végzik, hogy „egy tornateremben, hideg padlón, rossz minőségű élelemmel látják el őket”.

Kapcsolódó írásaink