Külföld

Fehéroroszország megerősítette légvédelmi erőit az ukrán határ mentén

Egyértelmű provokáció eddig nem történt

Fehéroroszország megerősítette légvédelmi erőit az ukrán határ mentén a fokozott ukrán dróntevékenység miatt – közölte szombaton a minszki védelmi tárca sajtószolgálata.

Fehéroroszország megerősítette légvédelmi erőit az ukrán határ mentén
Fehéroroszország megerősítette a hadsereg szárazföldi és légvédelmi erőit az ukrán határ mentén
Fotó: AFP/NurPhoto/Kamil Jasinski

„A Fehérorosz Köztársaság katonai és létfontosságú civil infrastruktúrájának védelmére megerősítették a légvédelmet az érintett térségekben, tekintettel az Ukrajna északi, Fehérorosz Köztársasággal határos területein felderítő tevékenységet végző, ugrásszerűen megnőtt számú drónra és a légvédelmi erők harckészültségi gyakorlat keretében történt összevonására Zsitomir megyében” – közölte a fehérorosz minisztérium.

Andrej Szeverincsik ezredes, a fehérorosz légvédelmi erők parancsnoka az ukrán drónrepülések megsokasodása miatt feszült helyzetről, folyamatos légtérsértésekről és a határon végzett felderítési tevékenységről beszélt.

„Szeretnénk figyelmeztetni és lehűteni azok forró fejeit, akik be akarják vonni országunkat a fegyveres konfliktusba. Készek vagyunk határozottan bevetni minden rendelkezésünkre álló eszközt saját területünk és a Fehérorosz Köztársaság lakossága védelme érdekében a lehetséges légi provokációk esetében” – emelte ki az ezredes.

Pavel Muravejko vezérőrnagy, a védelmi miniszter első helyettese, a nap folyamán kijelentette, hogy a határmenti helyzet nem egyszerű ugyan, de egyértelmű provokáció eddig nem történt.

Kapcsolódó írásaink