Külföld

Csehországban továbbra is az ANO a legnépszerűbb

Csehországban továbbra is az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés. Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna, azt fölényesen, 34 százalékkal az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom nyerte volna – derül ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára, amely vasárnap ismertette az eredményt.

Csehországban továbbra is az ANO a legnépszerűbb
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3), mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j2) és Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti listavezetője (j) sajtótájékoztatót tartott Bécsben 2024. június 30-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A második helyen a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna 16 százalékkal, míg a harmadikon a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek párt (STAN) 9,5 százalékkal.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még a kormánykoalíciós Cseh Kalózpárt (9 százalék), illetve az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom (SPD) lépte át a felmérésben hatszázalékos támogatottsággal.

Két további kormánypárt, a jobboldali TOP 09 és a kereszténydemokrata KDU-CSL támogatottsága nem lépte túl az ötszázalékos küszöböt.

A Kantar CZ felmérése megerősítette, hogy az ANO továbbra is tartja magas támogatottságát és előnyét a többi párttal szemben. A 200 tagú parlamenti alsóházban az ANO most 95 mandátumot szerzett volna, míg a kormánykoalíció öt pártja közül kettő nem is jutott volna be a képviselőházba. A kormánykoalíciónak így 86 mandátuma lenne a jelenlegi 107 helyett.

A következő parlamenti választásra a tervek szerint 2025 októberében kerül sor Csehországban.

Kapcsolódó írásaink

Új korszak kezdődik

ĀElstartolt a patrióta hordozórakéta, üzente a miniszterelnök - Babis szerint olyan programra van szükség, amilyet a választóknak ígértek - Kickl: Hazafias szövetség jött létre Európa jövőjéért